•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nők, mindannyian
    • Fenomena – Nőiesen okos, okosan nőies
728 x 90

Egy mindenkiért, mindenki egyért!

A  BAGÁZS hisz abban, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy méltó körülmények között éljen és a társadalom szerves tagja legyen. Soha  nem adják fel a harcot, hogy be is bizonyítsák ezt.

Mindenki megérdemel egy esélyt 

Ma a társadalmi rétegek között óriási szakadék húzódik. A magyarországi roma népesség kedvezőtlen társadalmi, gazdasági helyzete és ebből fakadóan leszakadása gyakori téma a közbeszédben, de nem csak hazánkban, hanem Európa szerte egyaránt.  Számítások szerint az ország lakosságának kb. 7-8%-át kitevő roma lakosság a társadalom legszegényebb, leginkább kirekesztett, és egyik legsérülékenyebb csoportja.  

A helyzetet tovább nehezíti az is, hogy a romák iskolai és munkaerő-piaci pozíciója gyenge, ami a szegénység tartós fennmaradását és mélyülését okozza. Mindez sok esetben párosul a romákat körülvevő negatív, nem ritkán ellenséges légkörrel, ami a többségi társadalom nagyobb része felől érkező előítéletekben és diszkriminációban testesül meg. 

A 2011-ben létrejött közhasznú egyesület, a BAGázs célja, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a romák is elérhetik céljaikat és megmutathatják mire képesek. Ennek eléréséhez a többségi társadalmi érzékenyítését végzik, hogy csökkentsék a meglévő előítéleteiket, valamint fejlesszék a kisebbséghez tartozók képességeit és készségeit, hogy saját maguk képesek legyenek tenni céljaik megvalósításáért.  

 

A szegregáció létezik, de tehetünk ellene 

A Budapesttől 40 km-re található Bag nagyközség 400 fős roma-telepén dolgoznak az egyesület tagjai. Egy olyan modellprogram kialakításán és terjesztésén fáradoznak, amely mellérendelt viszonyon alapul, és országszerte segítheti a szegregációval küzdő közösségeket. 

A BAGázs 2010-ben kezdte el a munkáját. Both Emőke pártfogó felügyelő indította el az akkor még csak kéthetes nyári táborukat, budapesti önkéntes fiatalokkal karöltve. A csapat minden hétköznap valamilyen kézműves, sport vagy készségfejlesztő foglalkozást tartott a telep utcáin élő, fiatalabb korosztály számára. A programok legfőbb célja, hogy a telepen élők körében csökkentsék a kiszolgáltatottság érzését, erősítsék az önbizalmukat és önmegvalósítási képességüket. 

Akkor még a 13 önkéntes nem sejtette, hogy a két hét hatására egy nagyszerű szervezet kovácsolódik össze, akik együtt küzdenek a társadalmi integráció eléréséért és azért, hogy ezek az emberek higgyenek önmagunkban. 

Ma a nyári tábor mellett, 2-3 hetente, a telep utcáin megvalósuló teljes napos gyerekprogramokon  és a nemzetközi pályázat által támogatott mentorprogramon dolgozik az egyesület. 

A mentor programukban kiképzett „kortárs” (budapesti) és „sorstárs” (telepi) mentorok vannak, akik személyes segítséget és példát mutatnak hat hónapon keresztül, heti rendszerességgel, négyszemközt az általuk mentorált 12-16 év közötti veszélyeztetett, bagi telepen élő fiataloknak 

Az öt év alatt számos projektet dolgoztak ki és annak érdekében, hogy a munka láthatóvá és követhetővé váljon kapcsolatba léptek bagi intézményekkel, hogy szorosan együttműködve, hatékonyabban lépjenek fel a társadalmat érintő problémák ellen. 

Az Egyesület folyamatos növekedésének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy szinte minden, a telepen jelenlévő problémahalmazra külön-külön és együttesen is reagálni tudjanak egy programmal, különböző szakértők bevonásával. Ráadásul egy újabb telepen, Dányban is elindították programjaikat a már meglévő tapasztalataink alapján. 

 

„Mindenki a saját sorsának a kovácsa” 

A BAGázs ereje a küldetéstudatában rejlik! Azt hirdetik, hogy a társadalom minden egyes tagja nem csupán magáért, hanem embertársaiért is felelős. Az esélyegyenlőség megteremtése, a társadalmi integráció megvalósulása közös munka gyümölcse, de ehhez a saját egyéni forrásaikat is aktivizálni kell. 

A többség felelős azért, hogy felismerje és szembe szálljon előítéleteivel majd befogadóbbá váljon ezáltal. Megértse és elfogadja, hogy a kisebbségben élők nem áldozatok és nem bűnösök. 

A kisebbségnek pedig részt kell vennie a felelősségvállalásában. Nemcsak a saját, hanem a családja, a közössége életéért, jelenéért és jövőjéért is. Célokat kell kitűznie, hogy legyen mersze küzdeni ezek megvalósításáért és fejlődjön az ehhez szükséges területeken. Az egyesület különféle programjai ebben adnak terepet és biztosítanak segítséget.