•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nők, mindannyian
    • Fenomena – Nőiesen okos, okosan nőies
728 x 90

Babajelbeszéd- beszélgetés Nyéki Mártával, a Mesélő Jelek™ Program alapítójával

A babajeleket a gyermekek ugyanolyan egyszerűen, az utánzás képességével sajátítják el, mint ahogy megtanulnak integetni, vagy tapsolni. 

Mi a babajelbeszéd lényege? Nem csak siketnek szoktak jelelni? 

A babajelbeszéd a beszéd előtti időszakot megkönnyítő, kommunikáció segítő, és kiegészítő módszer. A lényege, hogy a babák előbb képesek használni kezüket és a testüket kommunikációra, minthogy mint ahogy beszélni tudnak. A beszédet megelőző fontos fejlődési időszakot segítjük azzal, hogy a jelen lévő kommunikációs eszköztárat (pl. integetés, taps, baba saját jelzései) babajelekkel egészítjük ki. Így a gyermek egyrészt könnyebben megérti a környezet dolgait, összefüggéseit, majd egyszerűbben tudja kifejezni érzéseit, akaratát, szükségleteit.

A babajelek alapja  a hallássérültek jelkészlete, de kizárólag a kézjeleket vesszük át a jelnyelvből, a nyelvtani részt nem. Van, amit egyszerűsítve használunk a babák miatt. 

A siket és hallássérült gyermekeket teljesen más módszerrel tanítják, hiszen ők nem hallanak. A halló gyermekeknek szóló babajelbeszéd alapja a beszéd. Mindig a beszéd/mondókák/énekek mellé jelelünk! 

Mi a módszer lényege? 

A babajeleket a gyermekek ugyanolyan egyszerűen, az utánzás képességével sajátítják el, mint ahogy megtanulnak integetni, vagy tapsolni. A kézügyességük, finommotorikájuk fejlettebb, mint beszédképző szerveik fejlettsége, így a kézjelekkel hatékonyan meg tudják mutatni ha éhesek, szomjasak, fáradtak, ha valamire gondolnak (pl. mesélnek arról, hogy mi történt velük), vagy kérnek még almát, szeretnének még hintázni, vagy ha már elég volt valamilyen tevékenységből. Babajelek nélkül ezeknek csupán töredékét tudjuk meg, azt is sokszor csak találgatások után. 

Ahogy a babák megérnek a beszédre és elsajátítják azt, a babajelek fokozatosan eltűnnek, és felváltja őket a beszéd. 

Kinek és miért jó ez a módszer? 

Minden szülőnek ajánlott megismerkedni legalább a módszer alapjaival, mert kivételes segítséget nyújt a gyermekkel való mindennapok során. 

Ezt főként azok az édesanyák és családok tudják megerősíteni, akik használják, vagy használták a babajeleket. Ahogy mondják, csak a babajelek használata közben jönnek rá, hogy ez egy olyan kommunikációs forma, más típusú figyelem, kapcsolat a gyermek és szülő közt, amiről nem is gondolták, hogy létezik. 

Más minőségben kezdjük figyelni a babánkat, sokkal érzékenyebbek leszünk a jelzéseire, és abszolút működik a “szavak nélkül is értjük egymást” mondás. Mert valljuk be, ez nem működik mindig magától. Egyszerűbbé válik a babával a napi teendők sora. A sírás, vagy hümmögés helyett egyértelmű jelzéseket kaphatunk gyermekünktől.. 

Kevesebb a sírás, csökken a frusztráció gyermekben és szülőben is.  Az édesanya vagy apa pedig kompetensebbnek, és magabiztosabbnak érezheti magát a baba gondozását illetően, hiszen többnyire megérti az igényeit, és hatékonyan tud rájuk reagálni. 

Te mikor, és miért kerültél kapcsolatba a babajelbeszéddel? 

A babajelbeszédet 8 évvel ezelőtt ismertem meg egy amerikai tartózkodásom alkalmával. A Pedagógusként rendkívülinek, fantasztikus segítő dolognak láttam már az első pillanatban is. Az, hogy a játékossággal fejleszt, és  a babák szinte észrevétlenül, a játékos tevékenységeken keresztül tanulnak meg jeleket, melyeket utána sikerélménnyel használnak, és már a beszéd előtt, akár évekkel is, számomra egyértelműen meggyőző volt. A babák csillogó tekintete méginkább.

Rengeteg tanulás, és kutatás után alapítottam a Mesélő Jelek Programot, melyet 8 éve vezetek. 

Hogyan működik és milyen előnyei vannak ennek a technikának? 

Az utánzás képességével, és a sok ismétlés során, játszva sajátítják el a babák a hétköznapi jelek (pl. taps, integetés, gyere-gyere) mellé a többi babajelet, melyekkel könnyen kifejezik magukat adott szituációkban. 

Legnagyobb előnye a baba és szülő kapcsolatának megkönnyítése, erősödése, egy különleges baba-mama kötelék alakulása, mellyel egyszerűbbek lesznek a napok, az anyák pedig kompenesebbek lesznek szülői szerepükben.  

Már 6-7 hónaposan visszajelelhetnek a babák, ezért elkezdeni már ezelőtt is, 4-5 hónapos korban is lehet. 

Mindamellett, hogy egy különleges kapcsolat alakul kis baba és szülő között, nem szabad elfelejtenünk a gyermek fejlődésére gyakorolt számos pozitív hatását sem! 

-        Segíti a beszédértést, a kreatív gondolkodást, a kognitív képességek fejlődését,

-        csökkenti a szorongást,

-        szorosabb kapcsolatot alakít ki a szülővel,

-        támogatja a beszédfejlődést, szókincs gyarapodását,

-        jobb nyelvi készségeket eredményez,

-        fejleszti az asszociációt, az emlékezetet, finommotorikát,

-        komplex módon hat a gyermek személyiségére, sikerélményt él át a baba, így egy bátrabb, önbizalommal teli gyermek fejlődését támogatja, melyek egész életére szólóan pozitív kihatással lesznek. 

A gyógypedagógiában is egyre gyakrabban használják ezt a több mint 40 éves szakmai múlttal rendelkező módszert, olyan állapotoknál, amikor a beszéd nehezített, vagy késés várható a beszédfejlődés során. (Pl. Down-szindróma, koraszülött csecsemők, megkésett beszédfejlődés, stb.) 

Az érdeklődők, hogy és hol sajátíthatják el a technikát? 

A Mesélő Jelek Program ingyenes anyagokkal, videókkal is segíti a szülőket, hogy elsajátíthassák a babajelbeszédet gyermekükkel. Ezek megtalálhatók weboldalunkon, és a YouTube csatornánkon. Ezen kívül országosan egyedülálló termékpalettával támogatjuk az otthoni játékos tanulást is. 9 termékünk jelent meg az évek alatt, melyek az alapoktól segítenek, könyvekkel, videós anyagokkal, zenei CD-vel, és plakáttal. Emellett mondókás termékeink (mondókagyűjtemény, DVD) is méltán népszerűek, hiszen rengeteg ötletet adnak az otthoni foglalkozáshoz a picivel. Ezeket webáruházunkban meg tudják rendelni a tanulni vágyók. 

Személyesen pedig több városban is elérhetőek foglalkozásaink, természetesen akik számára megoldható mindenképpen javasolt őket felkeresni, hiszen ezek tudják a legtöbbet adni a szülőknek, babáknak, motiválnak, megerősítést adnak hétről hétre. 

Miért éppen nálatok érdemes megtanulni ezt a technikát? 

8 év tapasztalata, rengeteg tanulás, továbbképzés és több száz család személyesen, több ezer pedig “online”, valamint a rengeteg pozitív visszajelzés úgy gondolom, hogy garancia arra, hogy minőségi oktatást nyújtunk a családoknak. Minden téren törekszünk a folyamatos fejlődésre (jelenleg gyógypedagógiát tanulok), és a professzionális, ámde barátságos és szeretetteli kapcsolódásra az édesanyákkal, babákkal, családokkal.

Számunkra mindennél többet ér az anyukák boldog, felszabadult visszajelzése, sikerélménye, valamint a csillogó, és érdeklődő babatekintetek a foglalkozásokon! 

Vidám, játékos fejlődés, boldog baba-szülő kapcsolat. 

Sikeres, boldog babajelelést, kommunikációt kívánok minden kisbabás családnak! 

Nyéki Márta- pedagógus, babajelbeszéd oktató, a Mesélő Jelek™ Program alapítója