•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

ADHD. Van, akinek csak négy betű.

Van, akinek az életét változtatta meg ez a betűkombináció.
Az ADHD széles spektruma és a nehéz felismerhetősége miatt, nincsenek pontos statisztikák az érintettséget illetően, de körülbelül 5-20%-ra tehető a megoszlása. Mégsem mehetünk el mellette szótlanul. 

De mit is takar ez a „szimbólum”
- A magyarországi ADHD Alapítvány az Alternatív terápiás központ és alapítójával, szakmai vezetőjével, Hajdu Ágnessel és Budai Erzsébettel az ADHD Gála szervezőjével beszélgettünk.

Mi is pontosan az ADHD, és kik vagytok Ti, akik ezzel a problémával foglalkoztok?

2006-ban alakult az ADHD – Magyarország, a hiperaktív gyermekeket nevelő családok közhasznú Alapítványa.

Az Alapítvány közérdekű célja, az ADHD-val és magatartási, beilleszkedési problémákkal küzdő/élő emberek segítése (gyermekek és felnőttek tanulmányaikban, viselkedés-rendezésükben, életminőségük javításában). A pedagógusok, szülők szakmai és mentális segítése.
A problémás gyerekeket nevelő családok, a nehézség miatt peremhelyzetbe kerülnek, kiszorulnak a közoktatásból, a baráti társaságból, a családok széthullanak. Nyáron még rosszabb helyzetben vannak.  Alapítványunk segít a gyerekek nyári táborának megszervezésében, de iskolaidő alatt, a konfliktusok megoldásában, az iskola keresésben, a pedagógusok tréningjében, (hogy eszközöket adhassunk a kezükbe a problémás gyerekek nevelésénél). Önkénteseket szervezünk a pedagógus, és pszichológus hallgatók közül hogy megismerkedhessenek ezekkel a gyerekekkel, a problémával.

Emellett célunk az egységes alapon működő szülő- és pedagógusképzés, ismeretterjesztő-, tájékoztató előadások szervezése, kiadványok szerkesztése és ezek terjesztése. Önsegítő csoportok létrehozása valamint konferenciák szervezése és összehangolása. Jogsegély adás, nyilvánosság tájékoztatása és még sorolhatnám teendőink ezer változatát.
Fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, ápolását.

De mi is az ADHD?

Mi az ADHD-s emberek főbb jellemzői?
Rengeteg energia,  cselekvési kedv és kockázatvállalás. Beszédhez való kedv, és sok szöveg, jól kijön a felnőttekkel. Egyszerre több dolgot is tud csinálni, intelligens, okos, kevesebb alvásra van szüksége. Jellemzi még a jó humor, a fiatalabb gyerekek felé való törődés, spontaneitás. Olyan részleteket is meglát, ami mások figyelmét elkerüli. Másként, újként képes nézni hogyan tegyük a dolgokat, segítőkész, boldog és lelkes és még sorolhatnánk a pozitív oldalát. természetesen ennek a zavarnak meg van a negatív oldala is, de arról, majd külön mesélnék.   

„Az ADHD a leginkább visszautasított és félreértett pszichiátriai állapot Európában!!!!

Sok ember nem hisz az ADHD létezésében. Ezért, ha ez nem létezik, nem is érthetik az emberek, miért kéne erre kezelés. Fontos tehát, hogy láthatóvá tegyük ezt a zavart (betegséget) a társadalom számára! Ha az ADHD-t idejében felismerik, diagnosztizálják és megfelelő terápiában, kezelésben részesítik ezeket a gyereket, akkor jobb oktatást kaphatnak, ami a munkahelyi elhelyezkedésüket is segíti, jobbak lehetnek a családi és egyéni kapcsolataik is.

Ki fordulhat hozzátok?  
Mindenki.
Létezik telefonos szolgáltatásunk 12 éve bárki felhívhat, tanácsot kérhet.
Telefonszámunk változatlanul a +36 70 776 77 57.
Segítünk orvost, terápiát, iskolát találni.
Napi kapcsolatban vagyunk az Ombudsmannal.
Egészségfejlesztésen át a továbbképzésekig, a konferenciákon át a gyerekeknek létrehozott táborokon át, segítő kiadványokkal támogatjuk, a gyerekek, szülők, tanárok, orvosok és egyéb családtagok és szakmabeliek életét, munkáját. 

Ha kiderült, hogy a gyermekem hiperaktív. Mi ilyenkor a teendő?
Először Pedagógiai szakszolgálathoz kell fordulni, aztán valamelyik pszichiátria következik. Ott gyermekpszichiáter ad diagnózist, terápiás javaslatot, majd a szakértői bizottság következik.

 

Ha valaki felnőttként realizálja ezt a problémát mit tehet? Honnan ismerheti fel, hogy az ADHD kopogtat nála?
SOTE Pszichiátrián, vagy az ADHD Központ oldalán részletesen elolvashatók a tennivalók. 

Mi az ADHD legrosszabb tünete tapasztalatotok szerint?
Az oppozíciós zavar, a nagy hangulat ingadozás (düh rohamok).

Van plusz, amit ez a betegség adhat?
Egy betegség nem ad pluszt, de az ADHD nem betegség ez egy zavar, állapot, temperamentum sajátosság.
Nagyon sok tehetség van köztük, például Churchill, színészek, sportolók.

Ha jól tudom táborokat is szerveztek. Hol lesz a legközelebb?
12 éve szervezünk táborokat, hogy ezek a „sehovásemvalórosszgyerekek” végre kicsit kikapcsolódhassanak, élményeket szerezhessenek és főleg a szülők is kicsit megpihenhessenek.
A következő táborunk Alsóbélatelepen lesz (Balaton u. 10.). 

Alapítványként működtök. Anyagilag rendben vagytok?

Sajnos évek óta próbálunk olyan támogatókat találni, akik segítik a működésünket és ezáltal a gyerekeknek, szülőknek, családtagoknak, oktató- nevelő munkát folytatóknak, az egészségügyi dolgozóknak tudnánk több programot-képzést szervezni, kiadványokat készíteni és elérhetővé tenni, segítve a mindennapokat.

Az ADHD-s gyerekek jövőjéért folytatott küzdelmet; művészek, kisemberek ráfordított ideje és forintjai segítik.

A szülők kis pénzükből fizetik a tábori költségeket. Nagy öröm, ha ezt csökkenteni tudjuk a támogatók jóvoltából. Ezzel könnyebb és élménydúsabb nyarat adva a fiatalok számára.

Gálákat, konferenciákat rendezünk, pályázatokat írunk, fogadjuk az adó 1%-át, nincs tartozásunk, de tartalékunk sincs.

 

Mikor lesz a következő Gálátok?
A gála főszervezője Budai Erzsébet válaszol:
- A legközelebbi gálánkra már nagyon készülünk, ami 2019. május 19-én 15 órai kezdettel lesz Soroksáron, a Grassalkovich út 122-124. szám alatt a Táncsics Mihály Művelődési Házban.
Jegyeket igényelni már lehet az adhdgala15@gmail.com címen.
15 táncos, 17 énekes, 5 sztárvendég, 1 zenekar, 13 segítő, 1 műsorvezető,  2 szervező, nagyon sok felajánló…
Mi már nagyon várjuk, hogy megmutathassuk az összefogás, a szeretet erejével készült picit hosszúra sikeredett műsorunkat.
Ma még üres a nézőtér, a színpad, a technikai pult...
Most már rajtatok múlik Kedves Nézők, hogy megtelik-e a helyszín és hogy támogatásaitokkal milyen nyara lesz a kis táborlakóknak!
Várunk benneteket is kedves olvasók!

Aki nem tud ott lenni, de szeretne benneteket támogatni, hogyan teheti ezt meg?

Kétféleképpen

Aki nem tud velünk lenni, az is támogathatja a tábor életét és sikerét:
Alternetív Terápiás Központ, Unicreditbank 10918001-00000019-81710007 számlaszámára utalással, a közleményben kérem szépen beírni "táborozás támogatás"

Az esemény facebook oldalán meghirdetett festményekre való licittel.

Az esemény Facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/2260299474232742/