•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Látásjavító ételek

Tudjuk, hogy a helyes táplálkozás az egészségmegőrzés alapja. Nézzük, mely ételek teszik élesebbé a látásunkat!

Húsok

Az alfa-liposav (ALA) olyan alapvető antioxidáns, amely erősíti a szem sejtjeit. Segít megelőzni a különböző szemproblémákat, mint például a pigmentelváltozások és a szürkehályog. Általában vörös színű ételekben fordul elő, a marhahús például jó ALA-forrás. A szem egészségének megőrzéséhez és az éleslátáshoz járul hozzá az A-vitamin is. Ez minden májfélében megtalálható, úgyhogy itt az ideje egy jó kis csirkemájas rizottónak!

Zöldségek, gyümölcsök

Ha egészséges táplálkozásról van szó, rögtön a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend jut az eszünkbe. Nincs ez másként akkor sem, ha kifejezetten a szemünk egészségére szeretnénk koncentrálni. A szem számára fontos lutein a sárga színű gyümölcsökben van, például a narancsban és a sárgadinnyében. A lutein megtalálható a retinánkban, és alapvető eleme az egészséges látásnak. A zöldségek közül a kelből, a spenótból vagy a kukoricából juthatunk hozzá. A látás szempontjából leghasznosabb azonban a sárgarépa, ami sok-sok béta karotint tartalmaz. Ezt a szervezet A-vitaminná alakítja át, amely hozzájárul a jó látáshoz és a nyálkahártyák egészségéhez.

Halak 

Nemcsak a szemnek fontos, hogy legalább heti két alkalommal hal is kerüljön az asztalra. A halakban található nagy mennyiségű omega 3 zsírsav, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, de a látást is kedvezően befolyásolja. Fogyasszunk minél több édesvízi és tengeri halat!

Tejtermékek 

A vaj fontos vitaminforrás, a zsírban oldódó vitaminok közül az A- és D-vitamin, kisebb mennyiségben az E-vitamin is megtalálható benne. Jó hatással van a látásra a zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha teje is, amely omega 3 zsírsavat tartalmaz. Ideje meglátogatni egy piacot, ahol friss házi tejet, gondos kezek által előállított házi túrót vásárolhatunk.

Ropogtatnivalók

A különböző növényi magvakban rengeteg E-vitamin található. Ez olyan antioxidáns, amely elsősorban sejtvédő hatásáról ismert. Segít megelőzni a szembetegségek kialakulását. Dobjuk félre a nassolnivalót, és esténként a tévé előtt ropogtassunk inkább napraforgómagot, földimogyorót vagy mandulát!

Csodaszer a szemnek

A ginkgo a legrégebbi élő fafajta, amely már 150-200 millió éve él a Földön. Nem csoda, hogy a legjobban kutatott növény a világon. A tanulmányok alátámasztják, hogy a ginkgo egy erőteljes antioxidáns, amely növeli a véráramot a retina felé, és csökkenti a retina elváltozásait, ez pedig a látásélesség növekedésében nyilvánul meg.

Forrás: Tóth Beáta: A természetes látásjavítás 10 titka

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/sigsegv/261086553/sizes/m/in/photostream/