•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Végezz önkéntes munkát - lásd másképpen a világot!

Napjainkban minden médium azt sugározza, hogy világválság van, összeomlás fenyeget, nehéz pénzügyi helyzet, „fekete péntek”, tömeges elbocsátások várnak ránk. Elég borús képet festenek elénk. Miért vállal valaki mégis önkéntes munkát ezekben az időkben?

Túl sok az ideje és unatkozik? Túl sok a pénze? Nincsenek barátai? Ismerkedni akar? Nem elégszik meg azzal, hogy elutalja a pénzt egy kiválasztott szervezetnek? Tudni szeretné, mi történik a pénzével?

Miért jut eszébe valakinek, hogy a mai anyagias világban szabadidejét mások segítésére, tanítására, a kultúra terjesztésére vagy éppen a rászorulók szociális helyzetének jobbítására fordítsa? Ez a munka, napjainkban már nem arról szól, hogy valaki unatkozó úriasszonyként nem tudja mivel eltölteni az idejét, jótékonykodik, és szórja a pénzt. Nem a hollywoodi filmekben szereplő háziasszonyok pitesütéséről, levetett ruhák hajléktalanok számára történő gyűjtéséről, vagy „Terézanyaként” pestises betegek ápolásáról szól. Az önkéntes munka másképpen való gondolkodást jelent napjainkban, ráébresztve az embereket arra, hogy nemcsak kis világukba begubózva, hanem nyitottan, másokat segítve is lehet élni, jobbítva személyiségüket és a társadalmat. Sok ember, ha hazamegy a munkahelyéről, bekapcsolja a tévét, nézi a sorozatokat, internetezik, jó esetben a családjával foglalkozik. De valljuk be, ki az, aki nem tudna a felesleges oldalak böngészése helyett valamilyen értelmes dologgal foglalkozni? Egy felmérés szerint Magyarországon töltenek legtöbb időt tévénézéssel az emberek – napi 3,5 órát, miközben egyszer csak azt veszik észre, hogy egyedül vannak a világban. A hatvan év feletti korosztály harmada aggódik az egyedül maradás, haszontalanság érzése miatt. Az önkéntes munka végzésével ez az érzés elmúlhat, hiszen aktív, segítő munka végzése jóleső érzéssel tölti el az embert, nem utolsósorban egy új közösség megbecsült tagjává válik.

 

Magyarországon az önkéntes mozgalom még csak szárnyát bontogatja. Vannak már lehetőségek, vannak programok, de ez a fajta foglalkoztatási módszer még gyerekcipőben jár. De mi is az önkéntes munka tulajdonképpen?

„...olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.” – forrás: önkentes.hu

Az önkéntes munka minden korosztály számára fontos lehet, mind segítőként, mind segítettként. A gyermekeknek fontos lehet, hogy ráérezzenek a közösségbe tartozás érzésére, idősebbeknek pedig remek alkalom arra, hogy nyugdíjas éveiket ne otthon ülve, magányosan kelljen eltölteniük. E kettő közti korosztályok számára pedig egyre több lehetőség kínálkozik a külföldi önkéntességtől, az itthoni fogyatékosokat, időseket segítő programoktól kezdve egészen az intézményeket, egyesületeket támogató munkáig. Egy pályakezdő önéletrajzában is szívesen veszik a felvételiztetők, ha már végzett valamilyen önkéntes munkát, ezzel is mutatva, hogy tudja, milyen egy munkahelyi közösség részének lenni. Az emberek különféle képességeinek, szociális érzékének fejlődéséhez nagyban hozzájárul egy ilyen típusú munka végzése.

Az önkéntes munka természetesen szerződéskötéssel kezdődik, hiszen ezt a munkát is jogi alapokra kell helyezni. A 2005. június 27-én elfogadott önkéntes törvény rendezte a fogalmakat, adható juttatásokat, elszámolható költségeket, a segítők jogait és kötelességeit. Egyes intézményeknél, egyesületeknél előfordulhat, hogy juttatásként – az intézmény profiljába vágó – könyvet, belépőjegyet kap a munkát végző, de alapvetően ez a munka ingyenes munkavégzés. Egyre több lehetőséget lehet már találni az interneten, különböző gyűjtőoldalakon. Ha valaki jól beszél valamilyen idegen nyelvet, tolmácsolhat szakkonferenciákon, dolgozhat múzeumban, segítve, hogy a külföldi turistáknak jobb véleményük legyen a magyar emberekről, jó emlékekkel távozzanak tőlünk. A múzeumok információs pultjában dolgozni remek alkalom az idegen nyelv gyakorlására, de mehetünk a Balatonhoz elsősegély-nyújtási feladatokat végezni, jogi tanácsot adhatunk rászorulóknak, segíthetünk cikkírással, hogy az információk mindenkihez eljussanak. Taníthatunk időseket idegen nyelvre, szervezhetünk rendezvényeket, kampányokat, írhatunk pályázatokat. A lehetőségek hatalmas tárháza vár a vállalkozó, segíteni akaró emberekre. Mindenki más-más módon ajánlhatja fel tudását a rászorulók, illetve a jó szolgálatában, vagy az ismeretek, a kultúra terjesztésére. Hazánkban néhány ismert ember is végez segítő munkát, például Dobó Kata a Hospice Alapítványnál segíti az idős emberek utolsó napjait méltóságteljessé tenni, Szávay Ágnes a Habitat for Humanity hazai nagyköveteként nemcsak a teniszütőjét árverezte el, hanem saját kezűleg is segített házat építeni rászorulóknak.

Fontos dolog, hogy az önkéntes munka nemcsak a társadalom és a rászorulók számára hasznos és fontos, hanem a segítőnek is emberi tartást ad!

„Úgy segíts másokon, hogy segíthessenek önmagukon.”

 

Kép forrása: www.kunphen.org