•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Hogyan küzdhető le a pánikbetegség?

A pánik civilizációs betegség, mellyel manapság sajnos igen sokan küzdenek. Cikkünk bemutatja a probléma tüneteit, lelki háttereit, valamint kezelésének lehetőségeit.

A felhalmozódott, megoldatlan munkahelyi vagy magánéleti gondok – esetleg ezek kombinációi – az arra érzékeny embereknél kiválthatnak depressziót, de egyéb szorongásos betegségeket is, ilyen például a pánikbetegség. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy pánikrohamot éltek át – mivel még sosem hallottak létezéséről –, csak azt érzik, összecsaptak a hullámok fejük felett, kilátástalannak érzik életüket, és egyszer csak – egyebek mellett – heves szívdobogással jelez szervezetük…

A pánikroham hirtelen jelentkező szorongásos rosszullét, erős, de átmeneti félelemérzet, mely az esetek többségében negyedóráig tart, de ritkán előfordulhatnak fél- vagy akár egyórás rohamok is. Pánikbetegségről pedig akkor beszélhetünk, ha a rohamok huzamosabb ideig többször jelentkeznek, vagy ha rettegünk attól, hogy újra ránk tör a félelem. A kellemetlen lelkiállapot látszólag hirtelen alakul ki, különösebb kiváltó ok nélkül, azonban a háttérben többnyire valamilyen súlyos, még meg nem oldott problémák tömkelege áll. Ez a betegség egyfajta jelzésnek is felfogható, hogy lassítanunk kell életritmusunkon, vagy változtatnunk kell életünk bizonyos pontjain.

Mik a tünetek?

A lelki rosszullétek ezen típusa manapság gyakori jelenség, sokan viszont tisztában sincsenek azzal, hogy pánikrohamuk volt – súlyosabb esetben a beteg azt is hiheti, szívrohamot kapott, hiszen heves szívdobogást, mellkasi nyomást, légszomjat érez. Azonban a pánikroham sosem halálos kimenetelű, általában negyedóra múlva teljesen meg is szűnik.

Milyen konkrét tünetekkel jár egy-egy roham? A pánikbetegek többsége elviselhetetlen halálfélelemről számol be, vagy erős késztetést érez, hogy elmeneküljön onnan, ahol a roham elkezdődött.

Testi és lelki tünetek egyaránt felléphetnek:

-          halálfélelem

-          heves szívverés, magas pulzus

-          ájulás-érzet

-          légszomj

-          szédülés, hányinger

-          zsibbadás-szerű érzés a szájban, az arcon vagy a végtagokon

-          gyomortáji gyengeségérzet

-          hirtelen gyomorgörcs

-          reszketés

-          érzékelési zavarok

-          rettegés a kontroll elvesztésétől

-          a roham átélője úgy érzi, mintha önmagába lenne zárva, elszigetelve a külvilágtól

Amennyiben a fenti tünetek közül egyszerre több jelenik meg, abban az esetben beszélhetünk pánikrohamról.

 

A kezelés

Többen csak egy-egy pánikrohamot élnek át, halálfélelem és további rohamoktól való rettegés nélkül – ez esetben a probléma hamar megoldódik, s nincs feltétlenül szükség szakember segítségére. Amikor a rohamok sorozatosan előfordulnak, és ha ezek ráadásul olyannyira behatárolják az ember életét, hogy kerüli azt a helyet, ahol átélte a rohamot, netán fél a tömegtől, ilyenkor célszerű pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérni. Kognitív terápiával vagy gyógyszeres kezeléssel gyógyítható a kór.

A pánikot már sikeresen leküzdők körében sokan viszont azon a véleményen vannak, hogy a pánikbetegség valójában nem is betegség, csupán illúzió, amit az ember tulajdonképpen magának kreál, és ha tudatában van mindennek, a rosszullét könnyen leküzdhető, megállítható. A betegeken sokszor az is segít, ha tapasztalataikat olyasvalakivel beszélik meg, aki már átélt ilyen rohamot – sokan tartanak attól ugyanis, hogy mások nem értik meg problémájukat. Ezen felül, segíthet a rendszeres sportolás, vagy akár alternatív, homeopátiás kezelések, valamint gyógyteák is. A hiedelemmel ellentétben, a rohamok nem feltétlenül kell, hogy visszatérjenek, a kellemetlen lelkiállapot végleg legyőzhető.

 

Képek forrása:

www.rogercallahan.com

ehow.com