•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

A húszezer éves wellness beruházás

A mai kor embere a wellness szóval fejezi ki a testi-lelki felüdülést. Habár a kőkorszakban még nem létezett ez a kifejezés, a természet már akkor mégis pontosan olyan helyet alkotott, ahol nemcsak testileg gyógyulhatunk meg, hanem lélekben is feltöltődhetünk. A tőzegmedrű forrástó 4,44 hektárnyi kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Földünk kis ékszerdoboza hazánk nyugati szegletében bújik meg. Vegyük sorra, mi mindenre figyelt oda Természet Anyánk, mikor megalkotta az év minden szakában élvezhető remekművét. 

Elsőként egy számos ásványi anyaggal dúsított forró termálvizet kellett a Föld belseje felől a felszínre áramoltatni. Ennek megoldására hozott létre egy 38,5 méter mély forrásbarlangot. Természetesen a víz alkotóit azon elemek közül válogatta össze, amelyek fontos szerepet töltenek be az élő szervezetekben. Ezzel elkészült egy páratlan gyógyhatású melegvizes tó. A tó biológiai aktivitása a benne jelenlévő szerves vegyületeknek tulajdonítható.  Magnézium, kalcium, hidrogénkarbonát, kén, és enyhe radontartalmának köszönhetően jó hatással van többek között a csont-, izületi és mozgásszervi megbetegedésekre, valamint a bőr- és nőgyógyászati problémákra.
Wellness nincs masszázs nélkül, így nem meglepő, hogy a Hévízi-tó is gondoskodik erről a kényeztetésről. A forró víz a mélyben rejtőző kürtőből a felszín felé áramlik, majd ott enyhén lehűl, és így nagyobb fajsúlyánál fogva lefelé süllyed. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. A folyamatos vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.  A víz körforgása gondoskodik arról, hogy a gyógytó hatóanyagai minél egyenletesebben oszoljanak el a vízben, valamint emiatt alakul ki a tó állandó, 35-36 fok körüli hőmérséklete is. Ez az érték az emberi szervezet hőháztartása szempontjából közömbös, így még nyugtatóbb környezet veszi körül a gyógyulni, pihenni vágyókat.
Elgondolkodtató, hogy hogyan lehetséges ezt a tökéletesen beállított hőmérsékletet szinten tartani. A természet magától értetődően erről is gondoskodott, amikor 1,5-2 méter széles páraköpenyt borított a tóra, amely megvédi azt a tartós hőingadozásoktól. Ha ez önmagában még nem volna elég, egy 50 hektárnyi területű véderdő is növekedésnek indult a tó körül. Az illatos mocsári ciprusok amellett, hogy védelmezik a tavat, oxigénsátort borítanak rá. Nem mellesleg pedig páratlan látványban részesítik az ide látogatókat.
A kellemesen langyos tóban ringatózva szemünk szinte szomjaz valami különleges szépségre, ami megkoronázza mindazt az élményt, amit csak ez a tó nyújthat. Szerencsére a nagy égi wellness beruházó gondolt erre is, amikor pompás fehér tündérrózsákat hintett szét a csillogó kék vízfelszínen. Emberi segítséggel ma már e gyönyörű növény számos szín- és fajtaváltozata díszíti a tavat. Ember alkotta építmény a tó közepén, cölöpökön álló fürdőház is, amely tovább fokozza a látogatók kényelmét.
A természet önmagában is tökéleteset alkotott, mikor létrehozta a Hévízi-tavat. Mi emberek, wellness beruházások megvalósításakor halovány utánzatokat építhetünk csupán. A természeti kincseket viszont bármikor kiaknázhatjuk igényeink szerint. Ám ennek szigorúan csak azok megóvása mellett van értelme.
 
Kép forrása: hu.wikipedia.org