•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

5 hasznos tipp lánykori alakod visszanyeréséhez

Te is fogyókúrázol? Ahogy telik az idő, egyre elkeseredettebben? Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebb lesz, nem csak az életed, de te is!

1. A rendszeres mozgás a jó alak elengedhetetlen feltétele. Hiába fogysz le, ha nem építesz izmot, sem a bőröd, sem az alakod nem lesz kívánatos! A fogyáshoz nélkülözhetetlen a kardio jellegű mozgás, a futás, úszás, kerékpározás, taposás, ami felpörgeti az anyagcserét, az izomstimuláló súlyzós edzések pedig szép, formált izomzatot építenek. Minél magasabb tested izomaránya, annál több energiát éget el a szervezeted.
Bár szinte minden diétánál előkerül a testtömeg-index, mégsem árt vele vigyázni, ugyanis semmit nem árul el tested izom-zsír arányáról, a csontsűrűségedről, izommennyiségedről. Csupán egy olyan arányszám, amely megmutatja, hogy testsúlyod hogyan aránylik magasságodhoz, de nem veszi figyelembe az egyéni adottságaid, így teljes mértékben félrevezető lehet.

2. Tévhit, hogy ha kevesebbet eszünk, fogyunk. Ez az állítás csak akkor igaz, ha minőségi kalóriát viszel be szervezetedbe. A túlfinomított, szinte száz százalékig mesterséges táplálékok tele vannak üres kalóriával, alig tartalmaznak hasznos tápanyagot. Ezért van az, hogy bár pukkadásig tömted a hasad valamilyen gyorskajával, mégis rövid időn belül éhes leszel, hiszen a szervezeted nem kapta meg a számára nélkülözhetetlen szénhidrátot, fehérjét, telített zsírsavakban gazdag zsírokat. Mindez pedig arra kényszerít, hogy még többet egyél, egészen addig, amíg tested meg nem kapja a működéséhez szükséges minimális, hasznos tápanyagot. Ez az ún. minőségi éhezés jelensége, és sok túlsúlyos ember válik áldozatává. Kitörni ebből az ördögi körből csakis a „jó” élelmiszerek fogyasztásával lehet. Ha nem akarsz az állandó evéskényszer csapdájába esni, fogyassz értékes tápanyagokat tartalmazó ételeket. Melyek ezek? Gyümölcsök, zöldségek, magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű ételek, melyek gondoskodnak a teltségérzetről és szervezeted optimális vitamin- , nyomelem-, és ásványi anyag szükségletéről.


3. Ahhoz, hogy a fogyás rögös útjára léphess, tudnod kell, mennyi szervezeted átlagos energiaigénye, és ehhez képest mekkora a táplálkozásodból bevitt energia. Ha az utóbbi javára mozdul ki a mérleg nyelve, akkor bizony számíthatsz az úszógumira. Fogyni ugyanis csak úgy tudsz, ha több energiát égetsz el megfelelő, minőségi táplálkozással és mozgással, mint amennyit beviszel! Ez az ún. negatív energiaegyensúly.

4. Bármilyen fogyókúrás módszert is választasz, ne ringasd magad abban a tévhitben, hogy pár hét alatt leadod az évek során felkúszott kilókat, hacsak nem pár kiló feleslegről van szó. Az optimális fogyás üteme heti 0,5-1 kiló és nagyobb súlyfölösleg leadásához több havi, akár éves kitartás és szemlélet-, valamint életmódváltás szükséges. Fontos, hogy ne koplalj, mert a teljes kalóriamegvonással nemhogy használsz, hanem még ártasz is magadnak! Abban a pillanatban ugyanis, ahogy tested éhezésre ítéled, vész-üzemmódra kapcsol, lelassítja anyagcseréd, és amint újra táplálékhoz jut, elraktározza hájhurka formájában.

5. Ha azt gondolod, hogy egy szuperdiéta azért működik, mert valóban olyan jó, és lám, Jennifer Aniston is annak köszönheti csodás alakját, tévedsz! Csupán arról van szó, hogy több figyelmet szentelsz táplálkozásodnak, odafigyelsz arra, mit eszel, amit – valld be nyugodtan – már évek óta nem tettél, mindenféle idő- és energiahiányra hivatkozva. Ha másra nem, hát arra jók ezek a sztárdiéták, hogy táplálkozás-tudatosságra tanítanak.

+1 Tipp: Amit más nem lát, az nincs is?
Sok diétázó nem érti, miért nem fogy, hiszen már alig eszik valamit. Nagyon tanulságos műsort láttam az egyik tematikus csatornán: egy hölgy vállalta, hogy naplót készít, és videóra rögzíti minden étkezését tíz napon keresztül. Állítása szerint azért nem tudott eddig lefogyni, mert nagyon lassú az anyagcseréje. A szakértők elvégezték a megfelelő vizsgálatokat és bizony kiderült, hogy a hölgy emésztésével és anyagcseréjével semmi gond nincs. A videó és a napló alapján a nő energia bevitele teljesen normálisnak bizonyult, viszont kiderült, hogy az elfogyasztott kalóriák kb. 40%-át – főként a kis nasikat – elfelejtette megemlíteni. Mindez hogyan derült ki? Minden reggel megitattak vele egy olyan speciális folyadékot, amely segítségével a szervezetébe bevitt összes tápanyag kimutatható volt.
Az eset tanulsága, hogy ne csapd be magad! Ha valóban kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasznál a szervezeted, akkor annak meg is lesz az eredménye.

A diétára is igaz a mondás, mely szerint mindent ésszel, az arany középutat választva kell csinálni. Már csak egy kis elhatározás kell és vigyázz, kész… Diéta!

Képek forrásai: www.beyonddieting.com; www.smh.com.au; kahilas.blogspot.hu