•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Méhek, levendula, Pimpinella- interjú Farkas Eszterrel

Farkas Eszter vagyok, masszőrként dolgozom, nemrégiben nyitottam meg masszázs üzletemet Móron. Van egy 8 éves kislányom.

Miért pont agrármérnök lettél? 

Kettő diplomát szereztem: főiskolán állattenyésztő mérnök szakon végeztem, majd egyetemen (mesteri képzésen) a vidékfejlesztési agrármérnök képzésen. A választásom azért az állattenyésztő mérnök szakra esett, mert gyermekkoromban folyamatosan állatok vettek körül, nagyszüleim baromfit (kacsát, tyúkot), disznót, bárányt tartottak, majd méhészkedéssel kezdtek el foglalkozni. Innen jött az érdeklődés. Majd terület- és vidékfejlesztés területén helyezkedtem el, emiatt végeztem el a vidékfejlesztési szakirányt.  

Aztán jött a méhészkedés. Miért pont Pimpinella lett a brand neve? 

Nagyszüleim kb. 30 éve méhészkednek, úgy nőttem fel, hogy folyamatosan segítettem a "háttér" munkákba, festettem a kaptárakat, készítettem a kereteket, pörgettem a mézet. Nagyon megszerettem, így elmentem először egy okj-s méhész képzésre, majd méhész mesternek tanultam. Azt gondoltam, hogy ezen az úton fogok elindulni, elindítom saját méhészetem, vállalkozásom. Közben elkezdtem fitoterapeutának (természetgyógyász) tanulni, mivel ennek a képzésnek a része az apiterápia is (méhészeti termékekkel gyógyító). Egyik pillanatról a másikra allergiás lettem a méhszúrásra, az allergiavizsgálatokat követően az orvosok eltanácsoltak a méhészkedéstől.  

Miket készítettél, és mi volt a fő alapanyagod? 

Termékpalettánkon kezdetben többféle méz (akác, hárs, virág) szerepelt, valamint propolisz tinktúra. Ezt kezdtem el kibővíteni méhviasz gyertyával, propoliszos mézzel, magvas mézzel.  

Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy allergiás lettél? 

Egy méhszúrást követően lettem rosszul, be kellett mennem az ügyeletre. Feküdtem, kaptam jó pár injekciót, tettek vettek mellettem, és az járt a fejembe, hogy újra kell terveznem, mert ennek itt vége szakad. Az első egy-két nap rosszul érintett, de hamar túllendültem ezen, mert közben megérkezett az életembe az új szerelem, a természetgyógyászat, és a masszázs. 

Párhuzamosan jött az új szerelem, vagy az allergia miatt jött a hirtelen váltás? 

Párhuzamosan jött. Természetgyógyászatot a méhészet miatt kezdtem el tanulni, az első masszázstechnikákat (ayurvedikus masszázsok) pedig a természetgyógyász tanáromtól tanultam meg.  

Édesanyaként, hogy tudod összeegyeztetni a családi életet, gyereknevelést, és a vállalkozást? 

Nehezen, de sikerül. Van segítségem, de még így is sokszor a munka egy része az éjszakába nyúlik. Ettől függetlenül nagyon szeretem, még nagyon sokat szeretnék fejlődni, tanulni rengeteg a terv és az ötlet.  

Kislányodat is érdeklik ezek a finom olajok, kenőcsök világa? 

Igen, kislányom nagyon érdeklődő. Ha valamivel elkezdek foglalkozni, mindenről kikérdez. Ismeri a gyógynövényes teákat, krémeket, az illóolajokat, ezeket szerepjátékaiba bele is építi. Nála a babák hársfateát isznak mézzel, és levendula illóolajtól nyugodnak meg. :) 

A nagyszüleim egyébként a mai napig méhészkednek még, nagyon pici állománnyal (nagymamám 86, nagypapám 91 éves) annyira büszke vagyok rájuk, és hálás, hogy még mindig képesek rá, és nagy szeretettel méhészkednek.

Pimpinella