•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Portugália, szerelmem Portugália

Portugália, nem csak az a hely, ahol élek, hanem a munkám és a hobbym is egyben! Duncsák Krisztina szerelmi vallomása.

Évek óta itt élek Portugáliában. Egy-egy évet Algarveban és Coimbrában töltöttem. 10 éve pedig a csodás Lisszabonban, családommal, férjemmel és két gyermekemmel. A munkám, a hobbym is egyben. Az ország gyönyörű és rengeteg felfedezésre váró, izgalmasabbnál, izgalmasabb dolgot rejt. Egy igazi ékszerdoboz. A helyi kultúra és történelem változatos, az emberek kedvesek, vendégszeretők, az épületek látványosak, a tengerpart pedig mesés. Amolyan képeslapra való az egész ország. Na és az ételek? Felejthetetlenek! Talán azért is érezzük itt kint, annyira jól magunk. Minden nap egy mese, egy felfedezésre váró csoda.

Miért pont Portugália?

A világ számos pontján jártam, bebarangoltam sok helyet, 5 nyelven beszélek, de Portugália ellopta szívemet. Történetemhez az is hozzátartozik, hogy nem vettem zsákbamacskát. Édesanyám után jöttem ki, aki korábban már kiköltözött Portugáliába és itt folytatta szakmáját, cukrászként. Nem mondhatom, hogy könnyű volt eleinte, még így sem. A legnagyobb nehézséget a nyelvtudás hiánya okozta.Ma már természetesen beszélem a nyelvet. Hazámnak érzem az országot, nem csak itt lakom. Gyerekeim is itt születtek.

Valami elképesztően élő, intenzív, mégis végtelenül nyugodt mediterrán vidék. A mentalitás, az emberek hozzáállása az élethez. Az, hogy nem sietnek, megélik a pillanatot, az maga a csoda. Ezek mellett, ami még csalogató lehet mindenki számára, az a sok napfény, az óceán, a gasztronómia, a helyi borok, az illatok, a szabadság, a nyugodt életritmus. A gyerekeimnek már ez a megszokott, ez a természetes.

Hogyan lettem idegenvezető?

Korábban zenekarban játszottam, mint trombitaművész, de mindig motoszkált bennem, hogy ezt a rengeteg szépséget másokkal is meg kell osztanom. Végül ez lett az utam. Utaskísérőként, idegenvezetőként, és esküvőszervezőként igyekszem az emberekkel megismertetni az ország sokszínűségét, szépségét.

Maradandó nyomot szeretnék hagyni mindenkinyaralásában, nem csak egy gyors, ledarált, kötelező látnivalókkal tűzdelt pihenést, hanem örök emléket, amire jó lesz később is visszatekinteni. Az esküvőszervezést nagyon élvezem. A párok arcát látni, mikor befogadják Portugália látnivalóit, mikor kimondják itt az igent, felejthetetlen.  

Máig emlékszem az első idegenvezetős munkámra. Mint mindenki a pályafutása elején, nagyon izgultam. 7 évvel ezelőtt történt, de még mindig élénken él bennem. Egy 60 körüli párt vezettem, akik már sokfelé jártak, feltételeztem idegenvezetéssel is élve. Izgultam, mit fognak szólni, hogyan fogják érezni maguk velem és persze másokhoz hasonlítva, milyennek fogják találni a munkám. Végül jól sült el, elégedetten távoztak. Mindenkinek a pályafutása elején akadnak hibai, így nekem is, de csak belejöttem. 1 évre volt szükségem ahhoz, hogy megkapjam az összes olyan fogós kérdést a vendégeimtől, melyeket feltesznek jószerivel, de az útikönyvekben nem lelhető válasz rá. Nekem viszont idegenvezetőként tudnom kell mindent. Ma már meghökkenek, ha valami újat, szokatlant kérdeznek. Rendkívüli gondolkodásra vall. Az ilyen személyiséggel rendelkezőkre felnézek, különösen csodálom őket, ugyanakkor rengeteget tanulok is tőlük. Az ország is ad munkát bőven, hiszen mindig újat tanulok róla is. A történelméről, kultúrájáról, az épületekről, a hagyományokról, a tájról, az emberekről. Ráadásul ez nem az a munkakör, melyet 8 órában végez az ember, aztán leteszi a lantot. Mindig tervezek, kutatok, marketinggel foglalkozom, érdekességeket osztok meg az olvasóimmal, videókat készítek, új helyekre megyek. Ez csak szerelemből lehet végezni, máshogy nem.

Nem csak a történelmi látnivalókat, a megszokottat mutatom meg, hanem olyan helyekre is elkalauzolom az ügyfeleimet, melyeket csak a helyiek ismernek. Így nem csak az adott várost látják és a kötelező látnivalókat, hanem a helyiek életének egy kis szeletkéjét is.

Hogy miért imádom az idegenvezetést, mint munkát?

Az év 365 napján gyönyörű helyeken járok, érdekes embereket ismerhetek meg, jobbnál-jobb programokat állíthatok össze másoknak, szabad levegőn vagyok, nagyokat sétálhatok, jókat beszélgethetek, finomakat ehetek, ihatok vendégeimmel. Ez hatalmas szabadság, amit nem cserélnék el semmivel, és senkivel!

Esküvőszervezőként is dolgozom , magyar pároknak váltom valóra álmaikat az Atlanti-óceán peremén a világ végén, hiszen Portugáliában található a kontinentális Európa legnyugatibb pontja a Cabo da Roca.

https://linktr.ee/portugalhu_       + instagram : @portugalhu_ 
Fotós: Marina Shpakovskaya