•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Aledi babák- interjú András Adéllal

Erdélyből származom, de már több mint húsz éve Pesten élek. 23 éve élek boldog házasságban. A férjem nagy rajongóm, továbbá IT ügyintézőm, tanácsadóm és legőszintébb, legszigorúbb kritikusom. 

Két fantasztikus gyermek édesanyja vagyok, fiam elsőéves a Műszaki Egyetemen, lányom 16 éves gimnazista. 10 éve foglalkozom babavarrással, két éve főállásban. Több mint öt éve babavarró tanfolyamokat tartok, leírásokat is készítek. Babáimat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza zsűrizte. Lúdas Matyi és párja babapárosom Páva védjegy használatára jogosult.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

Hogyan lesz faipari mérnökből kézműves babakészítő?

GYES után felmerült a kérdés, hogy visszamenjek bútorstúdióba dolgozni – ahol jellemzően délelőtt 10 órától 18 óráig, illetve hétvégén is bent kellett legyek –, vagy váltsak. Nyilván a kérdés költői, két kisgyerekkel, több száz kilométerre lakó nagyszülőkkel nehezen lehetett volna összeegyeztetni ezt a munkaidőt a gyerekneveléssel, a családdal. Szerencsére találtam részmunkaidős, adminisztrációs állást, mellette pedig akadt némi szabadidőm, amit gyerekkori hobbimmal, a babavarrással töltöttem ki. Akkoriban indult egy kézműves alkotókat összegyűjtő weboldal, gondoltam feltöltök néhány terméket és letesztelem őket. A babáknak nagy sikerük volt, úgyhogy napról napra születtek az újabbak. Két éve – mikor megszűnt az állásom – úgy döntöttem, illetve döntöttünk közösen a családdal, vállalkozóként fogom folytatni, főállásban. Mára már legalább ezer baba került ki a kezeim közül.

Hogyan született meg az ALEDI?

Még a közösségi média megjelenése előtt csatlakoztam egy babavarró fórumhoz. Egy felettébb aktív, remek társaság alakult ki: máig tartó barátságok, értékes ismeretségek születtek itt, nagyon sokat tanultunk egymástól. A regisztrációhoz szükségem volt egy felhasználónévre. Léda és Lédi - mindkettő foglalt volt, így AndrásLédi, azaz Aledi lettem.  Bár véletlenszerűen, pillanatok alatt született a névválasztás, a későbbiekben is tökéletesnek bizonyult. Nagyon szeretem, hozzám tartozik. Sok ismerősöm is így szólít, akik természetesen tudják a valódi nevem, mégis ezt használják. Egyszemélyes vállalkozás vagyok, ezért fontos számomra, hogy az Aledi, mint márka, hiteles legyen. Sok egyedi megrendelést is teljesítek, de mindig odafigyelek rá, hogy csak olyan kérést vállaljak el, ami közel áll hozzám. Vallom, egy rongybaba nemcsak egy tárgy: lelke van, a gyerek társa, vigasza, barátja. Nem szabad gyenge alapanyagokból készült fércmunkával becsapni őket. Minden babám gondosan, sok kézimunkával készült alkotás, kidolgozott részetekkel. Csak olyan babát adok ki a kezem közül, amelyet magam is jó szívvel adtam volna a saját gyerekeimnek. Ha az elkészült baba ráadásul még mosolyra is csábít, jó munkát végeztem.

Miért pont Waldorf babák? 

Készítek egyszerűbb rongybabákat is, de a Waldorf babák kialakítása teszi leginkább lehetővé számomra, hogy igazán profi, frizurázható, öltöztethető babákat varrjak. Bár a szigorúan hagyományos, eredetileg terápiás céllal készült Waldorf babák arca csupán jelzésértékű, én szeretem, ha egy baba vidám, ha jókedvre deríti gazdáját.

Miért kezdtél el baba varró tanfolyamokat szervezni?

Már évek óta varrtam babákat, amikor megkeresett egy kedves hölgy, hogy nem tanítanám-e meg Waldorf babát készíteni. Próbáltam udvariasan kitérni a kérés elől, de nagyon kitartó volt. Úgyhogy meghirdettem az eseményt, és kicsit izgulva, a dolgozószobámban tartottunk egy foglalkozást a jelentkező hölgyekkel. Több kellemes meglepetés is ért a tanfolyam során. Egyrészt láttam a lányok arcán azt a semmihez nem hasonlítható örömet, amit egy saját készítésű baba okoz. Varrni ugyanis sok mindent lehet: ruhát, takarót, táskát, és így tovább. De ezek mind tárgyak. Egy kézműves baba viszont nem csak tárgy. Gyakori, hogy a résztvevők, bár gyereknek, ajándéknak szánják, megtartják maguknak az elkészült alkotást, mert ezek a babák kortól függetlenül mindenkit elvarázsolnak. Másrészt rájöttem, hogy egy ilyen tanfolyam számomra is nagy élményt jelent. A babák értékesítése online történik, kevés a közvetlen, élő visszajelzés. Egy tanfolyamon viszont látom az arcokat készítés közben. Ahogy életre kel a baba a lányok keze alatt, úgy lesznek egyre nyugodtabbak, gondtalanabbak. Divatos szóval élve flow- élményben lesz részük, és bevallom, büszkeséggel tölt el, hogy ennek részese lehetek. A mai digitalizált világban egyre ritkább, hogy a két kezünkkel hozunk létre valamit, pedig nagy szükség lenne rá. Az első tanfolyamok óta mára már egy nagy, tágas térbe költöztünk, de máig kis létszámú, meghitt összejövetelek ezek, sok a többszörösen visszatérő résztvevő, ismeretségek, barátságok születnek és igazi "fonó" hangulat uralkodik. Nemcsak az arcok, a lelkek is kisimulnak itt, beleértve a sajátomat is. Ezért tartom a tanfolyamokat, kicsit bizony önzésből.  

Honnan inspirálódsz?

Mikor elkezdtem ezzel foglalkozni, a lányom még babázós korban járt. Szeretett a dolgozóban olvasni, játszani, közben anyagokat választottunk ki együtt, segített a tömésnél, a végeredmény pedig gyakran maradt házon belül. Nem vagyok kifejezetten tudatosan, papíron tervező típus. Találok egy szép anyagot, fonalat, és már látom is mi lesz belőle. Persze gyakran előfordul, hogy a végeredmény a kukában köt ki, ahogy az is, hogy a macinak indult anyagból végül lesz egy kedves és szép nyuszi. Ha nem megrendelésre dolgozom, mindig a hangulatomtól függ, hogy épp mi fog készülni, így születik nyáron karácsonyi angyalka vagy épp húsvéti nyuszi. Csak akkor készítek két egyforma babát, ha kifejezetten kérik. Azt gondolom, a kézműves alkotásnak pont az az egyik előnye, hogy egyedi és megismételhetetlen. Ez szó szerint igaz, gyakori, hogy nem is készítek szabásmintát, ráadásul a babák feje, arca kézzel készül, ha akarnék sem tudnék megszólalásig hasonló babákat varrni.

Milyen egyedi megrendeléseket kértek tőled eddig?

A vevőim, megrendelőim egyszerűen fantasztikusak! Miattuk muszáj néha kilépnem a komfortzónámból, és rendszerint ezekből az alkalmakból születnek a legkülönlegesebb babák: menyasszony- vőlegény baba, tűzoltó, orvos, óvónő, vadászpilóta, kukta, balerina, úszóedző, vagy épp jégkorongozó. Bármit szívesen elkészítek, amennyiben rám bízzák a kivitelezés részleteit, és a babák egy kicsit a saját, mosolygós Aledi babáim is maradhatnak.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

http://www.aledi.hu/

https://www.facebook.com/Aledi-117472398304237/

https://www.instagram.com/aledibaba/