•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Gyöngycsibés mesevilág-Hollenczerné Balogh Ilonával beszélgettünk

Hollenczerné Balogh Ilona vagyok, aki felső tagozatban matematikát tanít és gyöngyfűzést. 5 éve pedig elkezdtem blogot és meséket írni. Tervem, hogy főállásban legyek vállalkozó, és egyre ismertebbek legyenek a gyöngycsibés meséim.  Fiam programozó informatikus, lányom pedig grafikus, aki Paverpol technikával képeket készít, és a meséimet illusztrálja.  

Tündériek a gyöngycsibéid. Honnan jött az ötlet, hogy meséket írj, és hozzájuk gyöngyből készült alakokat készíts? 

Már húsz éve fűzöm a gyöngyöt a tanítványaimmal, nyolc hitelesített magyar - és egy Guinness rekordunk volt. Ezek 24 órás rendezvények voltak, melyek közül a X. Gyöngybuli a legkiemelkedőbb.  (videó) Mivel a környezetemben sokan tudtak már gyöngyöt fűzni, úgy gondoltam, hogy az ötleteimet megosztom másokkal is – ezért kezdtem el blogot írni. A bejegyzések többsége gyerekeknek való gyöngyfűzési ötletekről szól, illetve többször mutattam be felnőtt alkotók munkáját is. A gyöngyfűzés akkor a leghatékonyabb a gyerekek képességeinek fejlesztésére, ha kicsi korban kezdik őket megtanítani rá. Kisgyerekeknek persze még nem való, de szerettem volna, ha már az ovis korosztály is kedvet kap a gyöngyözéshez, ezért kitaláltam nekik a gyöngyállatkákról szóló meséket. Ha gyöngyállatkákról szól a mese, akkor a szereplőket gyöngyből kell készíteni. Sok kísérlet és próbálkozás eredménye a mostani állatkák formája. A mesében 15 szereplő létezik jelenleg, melyek különféle fűzési technikákkal készültek. A mesekönyvben szereplő illusztrációkat a grafikus lányom készítette. Többféle háttérrajzot tervezett, majd arra szerkesztette rá az gyöngyállatkákat.

Kérlek, mesélj a szereplőkről! Mit érdemes tudni Kéki Kariról, Musiról, Nutiról és Feféről? 

A mese első részében kikelnek a gyöngycsibék, melyeknek mind-mind különböző színű „búb” van a fejükön. Ezek a színek segítettek a neveik meghatározásában. Ezek könnyen megtanulhatók és közben a színeket is gyakorolják a gyerekek. A mesében három gyöngycsibe-lány van: Ciklámen Cili, Rózsa Rozi és Babarózsa Babi (ciklámen, piros és rózsaszín – a szerk.). A három gyöngycsibe-fiú neve: Kéki Kari, Világ Vili és Taréj Lali (kék, világoskék és lila – a szerk.). A szüleiket Kotyi Katának és Kukori Kázmérnak hívják. Musi és Nuti pedig a két gyöngycica, az ő elnevezésüknek története is van, eredetileg Muskátlinak és Nutellának hívták őket. A kutyusok nevei is könnyen kitalálhatók, hiszen a barna blöki a Csoki nevet kapta, a fehér pedig a Fefe nevet viseli, ami szintén a színére utal. Rajtuk kívül fontos szereplők még a Röffencs család a kis rózsaszín malackájukkal, aki mindig elkésik valahonnan…

A fantázianeveket játékos formában tanulhatják meg a gyerkőcök, hiszen memóriakártya készült róluk.

 

A könyved - ha jól tudom - magánkiadásban jelent meg. Nehezebb így érvényesülni vagy pont ez ad szabadságot neked? 

Igen, magánkiadásban jelentek meg a gyöngycsibés könyvek, ami valóban szabadságot ad, mert nem köteleztem el magam, de nagyon nehéz eljutni az olvasókhoz. Az olvasók úgy gondolják, hogy az a könyv értékes, melyek ismert kiadók gondozásában jelennek meg. A könyvesboltokban nagyon nehéz bejutni így.

 

Hol találhatók meg könyveid? 

A könyveimet - a többi gyöngycsibés termékkel együtt - én árusítom a Bigyi-Bogyó Bolt webáruházamban (gyöngyállatkák, bögre, memóriakártya, kirakó, naptárak, füzetek, órarendek, melyek mindegyike gyöngycsibés). Illetve Pápán és Győrben 1-1 üzletben szintén megvásárolhatók a könyveim. 

 

Hogy látod a kezdő meseírók helyzetét? 

Egy szóval kell jellemeznem a helyzetet, akkor azt mondom: „nehéz”. Kiadóval együtt talán valamivel könnyebb, de nem biztos. Ez esetben is inkább csak akkor, ha az a kiadó magáénak érzi a könyvet, és nem csak egy a sok közül, ami ha a könyvesboltban landol, majd „eladja önmagát”. 

Mit üzensz egy kezdő meseírónak? 

Bízzon önmagában és a meséiben! Egy könyv kicsit olyan, mint a gyermekünk: Bízni kell benne és mindent megtenni, hogy sikeres legyen. A kitartás előbb vagy utóbb, de meghozza az eredményt! Íme az enyém: néhány hete nagy öröm ért, debreceni másodikosok életre keltették a gyöngycsibéket. Már több mint háromezren látták. (Videó) 

Tervezel további könyveket? 

Igen, kettőt is. Már megírtam a 3. kötet meséit, hamarosan elkészülnek az illusztrációk is. Szeretnénk egy olyan kötetet is, amelyben gyöngyfűzési leírások lesznek, így bárki könnyedén megfűzheti majd magának a mese szereplőit, együtt alkothat a család. Gyöngyfűzési egységcsomagokban jelenleg a gyöngycsibék és a gyöngypókok vásárolhatók meg. 

Bízom benne, hogy még több óvodába és iskolába jut el a gyöngycsibék története, és hamarosan sok kisgyereknek az esti meséje is lesz… ;)

Bízom abban is, hogy rátalál a meséimre egy gyerekdalokat író zenekar és szívesen énekel majd a gyöngycsibéimről. Dédelgetett álmom továbbá, hogy színházban tapsoljanak a gyerekek a mókás gyöngycsibés előadásokon.

 

Kívánom minden kisgyereknek, hogy Legyen mesés gyöngyélete!

https://www.gyongycsibek.mesesgyongyok.hu/