•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Szezámos kalács

A sós változat:

Hozzávalók
56 dkg liszt
3 dl langyos víz
4 dkg olvasztott margarin
1 teáskanál cukor
1,5 dkg só
2,5 dkg élesztő

Kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután 12 részre osztjuk. Köröket formázunk belőle, és olvasztott vajba mártva kapcsos formába tesszük, majd megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Újrakelesztjük, és 200 °C-on megsütjük. Ha a sütő aljába vizet teszünk egy tálban, akkor szebben feljön.

560 g of flour
3 dl of lukewarm water
40 g margarine, melted
1 teaspoon of sugar
15 grams of salt
25 g of yeast
and sesame seeds on top

The  warm water 3 tablespoons flour, the sugar and yeast were prepared and placed in a warm place. Pour to the remaining ingredients. and knead. Let it rise double in a warm place.
Then divided into 12 parts. Molding it circles, dipped in melted margarine and put into a Clasp form. Let it rise again. Bake at 200 °C.
I usually do little water into the bottom of the oven, comes up beautifully.
 
Édes változat

Hozzávalók
50 dkg sima liszt
4 dkg cukor
5 dkg vaj vagy margarin + 5 dkg a mártogatáshoz
4,5 dl tej
1,5 dkg élesztő
1/2 kávéskanál só

Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 ek. liszttel kovászt készítünk, és langyos helyre tesszük. A cukrot, sót a langyos tejben feloldjuk. A lisztet a kovásszal és a tejjel 20 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat is beledolgozzuk. A tésztát langyos helyen egy órát kelesztjük, majd vajjal megkenve formázzuk. A tetejét megkenjük tojással, alacsony hőfokon megsütjük.
Én szoktam tenni egy kevés vizet a sütő aljába, akkor szebben feljön.

Sweet version

Ingredients
500g flour
sugar 40g
50g butter or margarine + 50g melted for forming
milk 4,5dl
15g yeast
1 pinch salt

The  warm milk 3 tablespoons flour, the sugar and yeast were prepared and placed in a warm place. Pour to the remaining ingredients. and knead. Let it rise double in a warm place.
Then divided into 12 parts. Molding it circles, dipped in melted margarine and put into a Clasp form. Let it rise again. Bake at 200 °C.
I usually do little water into the bottom of the oven, comes up beautifully.

 

Forrás: ancikonyha.blogspot.hu