•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Sütőtökkrémleves baconnel

Tök jó! A nagymamám mindig így hívja a tökös kajákat, és nem mellesleg az ő kertjéből van a sütőtök is, ami már itt állt egy ideje úgy, hogy nekiestem.

Kezdő konyhai hősöknek mondom, hogy amiből a Halloween lámpásokat készítjük (a nagy kerek tök) az főzésre szerintem nem annyira alkalmas, bár ezt nem tudom tudományosan igazolni, illetve mégis... egyszer a kíváncsiság kedvéért kipróbáltam, és tényleg borzasztó volt, vagy valami baj volt a tökkel, vagy velem. A másik fajta sütőtököt kell venni, ami hosszúkás, az a tuti. 

Hozzávalók 6 személyre:

- 1 db közepes méretű hosszúkás sütőtök vagy más néven kanadai tök

- 1 fej vöröshagyma
 
- 2 db leveskocka  vagy alaplé 
- 2 evőkanál vaj
- rozmaring szál vagy őrölt rozmaring
- 2 dl tejszín
- 2 liter víz
- méz
- bacon
 
 
Fogjuk a tököt, kettévágjuk, kimagozzuk, majd tepsibe tesszük. Megint kezdő konyhai katonáknak mondom, hogy tegyenek a tepsi aljába alufóliát, mert az életben nem fogják levakarni a tepsire ráolvadt töklevet, így meg ha kész, egy mozdulattal kidobható az alufólia. Mindenki utál mosogatni, de nem? Most pedig, hogy szépen felsorakoztattuk a tököket jól meglocsoljuk mézzel. (Igen, mézzel, nem olvastad rosszul. Ha esetleg nem az összeset használod fel a főzéshez, hanem megtartasz simán sült tököt belőle, és szórsz még pluszban rá egy kis fahéjat, garantáltan nem fogsz csalódni. ) Aztán bedobjuk a sütőbe, és 180 fokon puhára sütjük kb. 40 perc alatt. Ha kész, akkor pedig egy mély edényben a kockára vágott vöröshagymát, a 2 evőkanál vajon, üvegesre piritjuk, felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a 2 db leveskockát, majd forrásig főzzük. Ezután belekanalazzuk a már megsült tököt, kicsit összefőzzük és hozzáadjuk a rozmaringot is ízlés szerint. Én itt le szoktam húzni a tűzről, és botmixerrel simára turmixolom, majd visszateszem a tűzre, hozzáadom a 2 dl főzőtejszínt, és hagyom, hogy újra felforrjon. Ezennel kész is vagyunk. Illetve nem, a bacont meg kell pirítani, (lehet kockára, vagy csíkokra is vágni előtte) és mikor tálaljuk a levest beleszórjuk a sült bacont. Na, most vagyunk készen.