•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Sajtleves cipóban

Nem mondhatnám, hogy nehéz, és hosszú hetem volt. Hétfőn szabin voltam, mert az nem lehet, hogy csak egy napos a hétvégém. A pihenés túl fontos. Aztán dolgoztam két napot, és jöhet a jól megérdemelt 4 napos hétvége.

Azt hiszem el tudnám viselni sűrűbben az ilyen munkaheteket. Most legalább főzhetek a maradék időben meg sportolhatok, hogy kompenzáljam az evést. A mai estét különösen vártam, mert 10 év után először izgalmas a Barátok Közt úgy, hogy tényleg várom, hogy most Zsolt leöli -e a Mikit vagy mi lesz. Előtte azért főztem, nehogy már éhesen izguljak. Megkívántam a sajtlevest, mert az egyik ismerősöm mesélte, hogy a héten csinált. Jó ötletnek találtam. Úgy is hideg van, és mindenki tököt csinál tökkel így Halloweenkor, gondoltam, hogy protestálok, és maradok a sajtlevesnél. A másik ok pedig az, hogy a töklevest csak én eszem meg a pasim kizárt, hogy ilyennel éljen, még a végén zöldségmérgezést kap, végül is a héten már evett egy paprikát. Az biztos, hogy egy tisztességes gasztroblogger bekamuzza, hogy megsütötte, megsüti a cipót a leveshez, és nem megveszi úgy, mint én. Ráadásul nem is cipót vettem, hanem sima zsemlét. Ez azért is van, mert nekem annyi bőven elég. Természetesen diétázók vehetnek teljes kiőrlésűt és a hozzáadott egy kanál liszt is lehet szintén teljes kiőrlésű. Bár úgy ki tudja milyen lesz, inkább emeljétek meg a heti sportolási szintet. Emlékszem a teljes kiőrlésű lisztből készült palacsintám 97%-a szétesett, és nem sült meg rendesen - pedig palacsintában rutinos vagyok- a maradék 3%-ék meg ehetetlen volt. Így rá kellett jönnöm, hogy a palacsinta csak a gaz és hizlaló fehér lisztből finom. Na, de visszatérve a sajtleveshez, gyors, finom, és ki nem szereti?

Hozzávalók 4 főre:


- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- vaj
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 2 leveskocka (vagy alaplé)
- reszelt sajt (ha több féléből csináljuk úgy finomabb, kis füstölt sajttal meg a legjobb)
- cipó vagy sima zsemle is lehet
- bazsalikom v. rozmaring v. petrezselyem zöldje


A vajon megpirítjuk a hagymát, és a fokhagymát, aztán belekeverjük az egy kanál lisztet, és forrásig pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dl tejet, és addig kevergetjük közepes lángon amíg be nem sűrűsödik. Ez türelem játék, mert nem szabad elmozdulni mellőle, és kell idő mire elkezd sűrűsödni. Ha besűrűsödött jöhet az 5 dl víz, a 2 leveskoca, kicsi rozmaring, a lereszelt sajt, és fehérbors. Forrás után 5-7 percig főzzük, és folyamatosan kevergetjük, mert hamar kifut ha nem vigyázunk rá. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és kb. 10 percig hűlni hagyjuk, de előtte keverhetünk hozzá friss petrezselyem zöldjét, bazsalikomot, rozmaringot tetszés szerint vagy aszerint mi van otthon. Nem kell túlkomplikálni.

 

Forrás: macskafogas.blogspot.hu