•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Nyolc hang a nőkért

Tegnap este olyan megmozdulás vette kezdetét a fővárosi A38 hajón, mely, ha közvetlenül nem is, de közvetetten mindegyikünket érint.  A bántalmazás különböző formáiról beszélünk, nők és gyermekek elleni, családon belüli erőszakról. A 8 hang a nőkért koncertsorozat első, bemutatkozó epizódja nagyot csattant. Az elgondolkodtató, felhívó mondanivalót, a rendezvény üzenetét és szellemiségét mind a műsorvezető, a háttérben álló szervezet képviselője, mind pedig a nyolc énekhang hitelesen adta át az érdeklődőknek. 

A 8 hang a nőkért kezdeményezés egy olyan programsorozat nyitó rendezvényeként lépett be a köztudatba tegnap éjjel, mely nem pusztán könnyűzenei esemény, ennél sokkal több és összetettebb. A törekvés hátterében a NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület áll. A szervezet felhívja figyelmünket arra, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy, megszüntetése az állam és a társadalom feladata is. Országunkban a NANE az egyetlen olyan női civil  közösség, mely a családon belüli erőszakra specializálódott. Segélyvonalaik hétköznap este hat órától reggel tíz óráig elérhetőek. Az egyesület a családon belüli erőszakról szóló adataival alátámasztja azt a tényt, hogy ezek a negatív jelenségek tényleg jelen vannak, és tenni kell ellenük. Abban az esetben is, ha minket személy szerint nem érintenek.

A családon belüli erőszak ellen megrendezésre kerülő koncertsorozat célja az imént említett társadalmi problémákra és azok elleni társadalmi összefogásra hívja fel a figyelmet, ezúttal a kikapcsolódással, zenei koncertekkel, női hangokkal fűszerezve.

A rendezvénynek az A38 hajó, a közkedvelt kulturális intézmény és szórakozóhely adott otthont, ahol a megmozdulás első részeként három női énekessel rendelkező zenekart hallhattunk, ám a magyar könnyűzene palettájáról több tehetséges előadóművésszel kibővülve, ezzel is növelve az est fényét és színvonalát.

A műsor előrehaladását és gördülékenységét, a koncertek közti átkötő, a témát érintő beszélgetéseket Bombera Krisztina újságíró és műsorvezető koordinálta. Beszélgetőtársa a NANE egyesület munkatársa, Tóth Györgyi volt.

Elsőként a 2007-ben alakult Babám zenekar állt színpadra Kása Juli énekesnővel az élen, egészen letisztult stílussal, jazz, soul és népzenei elemekkel tarkítva a produkciót. Magyar és angol nyelvű dalok váltakozása és Iván Alexandra billentyűs vokálhangjai tették színessé az együttes fellépését, mely annak ellenére, hogy Kása Juli frissen gipszelt kezével nehezen tudott volna gitárhoz nyúlni, nem vesztett értékéből. Első lemezük idénre várható.

A Kesh együttes kicsit populárisabb hangzással folytatta a estét, Herrer Sára finom  énekhangjai kiegészítik és teljes egésszé teszik a zenei társulat és az énekes, Kocsis Bence előadását. A Kesh 2009 óta működik, viszont a nagy változást a 2011-es év hozta a zenekar életébe. Az MR2 Petőfi rádió „Akusztik” című műsorában kaptak fellépési lehetőséget, ahol Fluor Mizu elnevezésű dalának feldolgozását is előadták, így nagyobb népszerűségre tettek szert országszerte. Előadásukat legközelebb februárban hallhatja a nagyközönség az Erzsébet téri Akvárium klubban.

Az esemény zárásaként a Fókatelep állt ki a jó ügy érdekében, Oláh Annamari ezúttal sem csak hangi adottságaival, hanem egyedi színpadi mozgásával, táncával is szórakoztatta a hajókázó közönséget. Elismert magyar zenekarok tagjaiból állt össze 2007-ben a Fókatelep, olyan egyedi rock zenei alapokra épült világzenét létrehozva, mellyel nemcsak országhatárokon belül, hanem azokon kívül is sok sikert értek már el.

A est kimagasló produkcióiban közreműködtek még a zenekarokon kívül Hodosi Enikő, Judie Jay, Krámli Kinga, Nagy Nikolett és Paár Julcsi.

A műsorvezető Bombera Krisztina felhívta a figyelmet a 2013. február 14-én megrendezésre kerülő világméretű mozgalomra is, mely nem más mint a One billion rising, vagyis Egy milliárd nő felkelése, melyhez országunkban is lehet majd csatlakozni, több városunk partnerként és helyszínként is bekapcsolódik a méretes megmozduláshoz. Ennek célja szintén a nőkért, lányokért való összefogás, együttműködés az erőszak ellen. A fővárosi közös tánc helyszínéről Krisztina annyit árult csak el, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpont közelében, szabadtéren kerül majd megrendezésre.

A koncertsorozat alapötlete tulajdonképpen a NANE egyesület által is képviselt irányvonal és mondanivaló, mely sajnos gyakran szorul háttérbe. Igenis beszélni kell ezekről a nyomasztó, feszélyező és gyötrő témákról, hiszen mi vagyunk a társadalom, és a társadalom küldetése javítani ezeken az aggasztó helyzeteken.

A 8 hang a nőkért kezdeményezés folytatódik, ugyanis ez csak a „kezdet” volt, február 14-én pedig találkozunk tánc közben, a One billion rising rendezvényén.