•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Mitől nő egy nő?

Rengeteg cikk, tanulmány, előadás, könyv született arról, mi a különbség férfi és nő között. Mitől vagyunk mások, milyen szerepeket kell bejárnunk életünk során? Mennyi mindennek és hány embernek kell megfelelnünk nap mint nap. Nő legyen a talpán, aki nem fárad el a sok megfelelésben. Mégis, mitől nő egy nő?

Már évszázadokkal ezelőtt tudósok, filozófusok, kutatók, történészek rávilágítottak arra, hogy különbség van férfi és nő között. Tudjuk, hogy ha XX a kromoszóma, akkor nő, ha XY akkor férfi. Arról is rendelkezünk információkkal, hogy az egyes korokban, kultúrákban milyen szerepe van és volt a nőknek. Azzal is tisztában vagyunk, hogy érzelmileg is nagyon mások vagyunk. Mégis mitől nő egy nő?

A társadalom, a média, a család, a kultúra rengeteg elvárást támaszt a női nemmel szemben. Egy nő akkor igazán nő, ha szép, csinos, okos, szexis és művelt. Fontos, hogy tanuljon minél tovább, legyen sikeres az általa választott szakmában. Emellett viszont a „nő a család tűzhelye és lelke” legyen. Elsősorban ő felel a család érzelmi légköréért, a gyerekek nevelésért. A család érzelmi, kulturális atmoszférája is rajta múlik.

Ezenfelül nap mint nap új elvárásokkal találja szembe magát azzal kapcsolatban, hogyan legyen igazi nő: Nem árt, ha trendi vagy! Táplálkozz egészségesen! Próbáld ki ezt a fogyókúrát, nem számít mennyibe kerül! Használd az új kozmetikai termékeket, hogy még szebb legyél! Járj konditerembe! Neveld így a gyermeked! Te is lehetsz olyan, mint a sztárok... És még sorolhatnám. 

Persze mindig fontos kérdés, hogy ezeket a társadalmi elvárásokat, szerepeket a nők hogy tudják beépíteni nemcsak személyiségükbe, hanem mindennapjaikba. Miként lehet a családi életet, a gyermekvállalást és -nevelést, valamint a tágabb társadalmi szerepvállalását harmonikusan összeegyeztetni.

 

A sokasodó elvárások azt sugallják, hogy egy nőnek tökéletesnek kell lennie, mindennek és mindenkinek meg kell felelnie, de legfőképpen önmagának.  Hát ez az: hogyan feleljen meg valaki önmagának? A sokasodó elvárások forgatagában meg kell találni az egyensúlyt, a harmóniát, azt a képességet, amitől igazán nőnek érzi magát. Szerencsés, ki erre rátalál!

A modern női szerepek tárháza rendkívül színes. Mindenki válogathat kedvére, melyik szerep áll jó neki, milyen elvárásnak kíván megfelelni. A női nem képviselőjének lenni sokszor ijesztőnek tűnik, mégis a legtöbben remekül helytállnak. A különböző feladatoknak, elvárásoknak eleget tesznek. Remek, sőt megbecsülést nyújtó munkahellyel rendelkeznek, helyt állnak a családban, megfelelnek saját magának. Amikor a tükörbe néz, azt mondja: „Nőnek lenni nem könnyű, de nincs is ennél jobb dolog.”

Kedves Olvasó! Nem volt célom, hogy teljes tudományos leírást mutassak be a női sorsról, szerepekről.  Hiszen akkor órákig a gép előtt ülnél, és engem olvasnál. Nem akartam azt se, hogy az idetévedő férfiak, azt lássák, hogy csak a női sors nehéz. A férfiaknak is megvan a maguk keresztje, de ez egy másik téma.

Csupán azt szeretném kérni, kedves női Olvasók, hogy üljetek le pár percig! Vonatkoztassatok el mindentől és mindenkitől, csak saját magatokra figyeljetek, és tegyétek fel magatoknak a kérdés: Mitől nő egy nő? – és gondolkodjunk együtt tovább.

 

Képek forrása:

www.womenaustralia.info

recruiterpoet.com