•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld!

Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió ember hal meg a szmog miatt.

Ha önmagában teljes megoldást nem is jelent, mindenképpen figyelemreméltó és reményteljes a vertikális erdők kialakításának zseniális ötlete. Az első vertikális erdőt Milánóban építették 2009 és 2014 között. Egy 80 és egy 112 méter magas toronyban összesen 800 fát és 5000 bokrot ültettek el. A vertikális erdők építésének jelentősége a nagyvárosok szívében tagadhatatlan. Azon túl, hogy elképesztő látványt nyújt, a növényzet hűti és tisztítja a levegőt. A projekt indításától kezdve éveken át rengeteg támadás érte a tervezőt, Stefano Boeri-t. Sokan kételkedtek benne, mivel számos problémát kellett megoldani. Kezdve azzal, hogy a szögletes épület oldalai különböző égtájakra néznek, így eltérő fényigényű növényzetekre volt szükség minden oldalon. Az is kérdéses volt, hogy a magas toronyban a fák hogy viselik majd a légmozgást, a nagyobb hőingadozást. Mára elmondhatjuk, hogy a projekt sikeres. Oly annyira, hogy újabb és újabb tornyok épülnek a világ minden táján:

 

Fényképek forrása: Stephano Boeri

Az eltérő helyi időjárás miatt a növényzetet mindenhol másképp kell kialakítani, így nincs két egyforma torony. Összegyűjtöttem a számomra legkedvesebb vertikális erdőket:

Ezek a vertikális erdők ihlették azt a trendet, amely itthon is egyre népszerűbb, hiszen látványos, kicsi a hely igénye, és kiélheted újrahasznosítani vágyó kreativitásodat. A vertikális kertek akár a legkisebb erkélyen, teraszon vagy a ház falának támasztva is kialakíthatóak. Mindamellett, hogy szépek a közvetlen környezetünkben a levegőt is megtisztítják. Íme pár ötlet melyek közül a kedvencedet te is megvalósíthatod a régi bútorlapot, léceket, raklapot, befőttesüveget, kis vödröt újrahasznosítva:

Képtalálat a következőre: „garden on the wall”Kapcsolódó kép

Fényképek forrása: homebnc.com

Cikk forrása: https://gaiaecobag.hu