•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Top 7 Látványosság Egerszalókon

Útinapló

Az újdonság ereje, mert utazni jó.


 „Cool Traveller NEVER SLEEP!‟ A jò Utazó soha nem alszik!‟ - Norina

 

HAZÁNK GYÖNGYSZEMEI SOROZATOM ELSŐ ÁLLOMÁSA IDÉN EGERSZALÓK LESZ. UTÁNAJÁRTAM MIT IS ÉRDEMES TUDNI ERRŐL KIS VÁROSKÁRÓL.

Eger elővárosa - Egerszalók

 

Eger előtt közvetlenül találhatunk egy nagyon barátságos kis települést, melynek neve Egerszalók. Egertől mindössze 5 km-re, a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében terül el ez a csöppnyi falu. Bár a méret úgy látszik abszolút nem lényeg, hiszen rengeteg csodahelyszínt találtam itt a neten keresgélve, a természeti adottságai ritka értékesek és egyedülállók. Összeszedtem a számomra legimponálóbbakat, melyben legnagyobb segítségesemre az egerszalok.hu volt. Azt hiszem ez az utazás legalább olyan értékes lesz tapasztalatszerzésben és helyismeretben, mint bármelyik másik külföldi utam. És a leírásom úgy pontos, hogy Demjén és Egerszalók 5 km-re van egymástól, és az gyakorlatilag nem távolság.

 

Top 7 Látványosság Egerszalókon

 

1. Demjén: Bányaél ( Kő-tető):  A Kő-tető az egerszalóki tanösvény részét képezi. Amolyan kilátóként funkciónál, ezáltal megcsodálhatjuk a falut fentről is. Érdekessége, hogy a bányaél fülkéi felett mesterségesen kialakított tető felületébe több helyen lyukakat, üstszerű mélyedéseket s csatornákat faragtak. 

 

2. Demjén: Hegyeskő-tető: Az egerszalóki  dombtetőn  rejtélyes kaptárköveket figyelhetünk meg. a Demjéni Termál Völgyben található kövekhez, egy ösvény vezet. Teljesen ideális egy rövid séta megtételéhez. Ezen a környéken nem ez az egyetlen látványosság. Hiszen itt található az úgynevezett Kőhodály is. A falu északkeleti határában, a Hegyeskő déli oldalába vájt, növényzettel erősen benőtt, monumentális méretű kőhodály áll. Ez a több – sziklából kifaragott – kőoszlopokkal alátámasztott hodály közel 200 m² alapterületű. Aki érez affinitást, az ilyesfajta látnivalókra, annak mindenképp érdemes megnézni. Illetve tovább haladva Egerszalók felől egészen a Táncsics utcába kell érkeznünk. Ahonnan egyenesen tovább haladva az út végén balra fordulunk. Innen tovább földúton megyünk, az erdő széléig, amíg egy piros bódét nem találunk. Innen már ki lesz táblázva a Remete barlang. 

 

 

3. Betyárbújó kaptárkő: A kaptárkövek a Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. A 10 vagy akár 20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok néhány helyen keményebbé tették, így emelkedtek ki az úgynevezett tufakúpok. Bizonyos elképzelések szerint a kaptárkövek barlanglakásként szolgáltak, erre utalnak a kutatók által néhány helyen megtalált cserépedények is, de kaptár szó miatt felmerülhet az a megoldás is, hogy méhkaptárként szolgáltak a fülkék, melyek elrendezésük alapján alkalmasak is egy méhcsalád fejlődésére, telelésére. forrás: egerszalók.hu

 

4. Lepkemúzeum: Az európai lepkepéldányok mellett megcsodálható több trópusi pillangó is - a kontinens nagyobb, - valamint a világ legnagyobb lepkepéldányai közül a nagy Atlasz Lepke is. 

 

5. Sódomb: Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, ami Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. 2016 évben a gyógyforrások, a gyógyfürdő és környezete elnyerte a gyógyhelyi minősítést. A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcserezavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére. forrás: egerszalók.hu

 

6. Egerszalóki Horgásztó: A Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó az egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize.

 

7. Egerszalóki Barlanglakások: A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították. A Sáfrány utca végén találhatóak. A látogatóknak kellemes időutazásban lehet részük. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit találják. A többi lakás eleink használati tárgyait a II. világháborút megelőző időszak konyhai eszközeit, bútorait helyi gyűjtésből tárja a látogatók elé. Különleges napokon a kemencében sülnek finomságok és kézműveskedésre, gyertyaöntésre is sor kerülhet. A Barlanglakások kellemes hátteret biztosítanak a nyáresti előadásokhoz, koncertekhez, és kiváló rendezvényhelyszínként szolgálnak borbemutatókhoz. forrás: egerszalók.hu

 

"A fürdő, a bor, a szerelem megrontja az egészséges testet. De egészséges testet biztosít a fürdő, a bor, a szerelem."

 

Norina

https://www.instagram.com/onewifenorina/