•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Utazó kísérője: A könyv!

Az évben több rendezvény is volt és lesz is az olvasás népszerűsítése érdekében. Idén több az olvasást népszerűsítő fesztivál, blogger talállkozó, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál, facebook csoportok is a kapcsolatfelvételre helyezi a hangsúlyt! 

Például az Olvasás Éjszakáján az olvasó találkozik íróval, szerzők egymással, és ez az idegen olvasókat is összehozza egy találkozásra. Találkoztam olyan közösséggel is, akik havi egyetlen könyvet szeretnének elolvasni és azt elérni, hogy az őket követők is tegyenek így. Remek lehetőség az ismerkedésre az olvasást kedvelőknek. Nagyon fontos a személyes jelenlét és kontaktus. Hiszen az olvasás kapu azon mesék világába, amelynek lelke van.


A mai mesék már nem azok a mesék, mint amiken mi felnőttünk. Változik minden, így az olvasás divata is. Nagyon fontos tud a szülői felelősség! Én hiszek abban, hogy a gyerekek érdeklődését fel lehet kelteni a hozzájuk illő, nekik megfelelő, az ő érdekeiket képviselő könyvekkel. Meg kell ismertetni a könyveket a gyerekekkel. Későbbiek ez mindenféle szempontból hasznos lehet számukra, Nekem nagyon szimpatikus, ha valaki sok mesét olvas, akár egy csöppnyi új életnek is. Mert hiszem, hogy egy édesanya hangjánál nincs megnyugtatóbb, nincs az a tv, nincs az a mese, vagy zene, ami ezt pótolhatná. Emlékszem nekem is olvasott mesét az anyukám. A mai napig megvannak a régi mesekönyveink! Szeretem megőrizni az emlékeket. Benedek Elek: Többsincs királyfi az én korosztályom egyik klasszikusa. A könyv szeretete, illatának megérzése, lapozásának élvezete, újra és újra olvasásának élménye a képzelet varázslatos világa egy védőpajzsot nyújt, mely élménynek átadása a gyermeknek a mi feladatunk. Persze a barátok húzó ereje is sokat számít, de ha szerencsénk van jó társaságba keveredik. A könyv a lélek világossága, amilyen a lelkünk olyan könyveket olvasunk, amilyen a belső világunk, olyan történeteket szeretnénk hallani. A könyv olvasás egy önéletrajz. Megmutatjuk a világnak azzal, hogy mit olvasunk, hogy kik vagyunk. A könyv a test tükre is; megtanít az erényességre, és elűzi a bűnt; ő a bölcsek koronája, az utazó kísérője, az otthon barátja, az üzletemberek társa és tanácsadója, az ékesszólás illatdoboza, a beteg vigasztalója, jön, ha hívják, mindig készenlétben van, balszerencsében megsegít, jó szerencsében mérsékletre oktat. A könyv egyszerűen a legjobb barát, és a leghűségesebb társ. A mindennapok alapvető kelléke. Ma már az e-könyvek vannak előtérben. Az e-könyvekben, már a szöveg egyenletesen, vég nélkül folyik, a szövegnek még oldalszámai sincsenek, legfeljebb annyit láthatunk, hogy a szöveg hány százalékát olvastuk el. A nyomtatott könyvek ezzel szemben kézzelfogható referencia pontokat adnak, így könnyebben felidézhetjük, hol tartunk a könyvben. A web megjelenése előtt a tudnivalókat könnyebben tudtuk a térben elhelyezve felidézni. Tudtuk, a könyvespolcunk melyik részére kell nyúlnunk, hogy leemelhessük azt a könyvet, amelyikre szükségünk van, hogy egy adatnak utánanézzünk. Még azt is sokszor tudtuk, hogy a könyv elején, közepén vagy végén keressük-e a számunkra fontos részt. Sőt, gyakran elegendő volt szemünket végigjártatni könyvespolcunk könyvein, a színes gerinceken és máris minden olvasmányélményünk eszünkbe jutott. 


Míg az e-könyv ma már a virtuális lapozás és számítógép világot erősíti. Egyre többet olvasunk tehát elektronikus eszközökön, a számítógépünk monitorán, iPad-en és okos telefonokon. Sőt a legfrissebb amerikai felmérések még azzal az eredménnyel is kecsegtetnek, hogy azok, akik elektronikusan is olvasnak, jóval több könyvet olvasnak el, mint a hagyományos könyveket kedvelő embertársaik. A lényeg, az olvasás, mert olvasni jó!

 

Norina