•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Magyar Musical Est Londonban!

Hatalmas dobásra készül Nagy Balázs és Baranyai Anna: a Budapesti Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház művészei február 22-én Londonba látogatnak és egy közönségtalálkozóval egybekötött musical esttel örvendezetik meg a külhoni magyarokat.

A fellépés kapcsán Nagy Balázzsal és Baranyai Annával beszélgettem:

Balázs: Már régóta érlelődött a gondolat, hogy Londonban fellépjek az ottani Magyarok elött, egy véletlen utazàs hozta össze végül. Együtt Oszkároztam Vikivel és egy beszélgetés indította el ezt az akciót.

(A londoni fellépés ötlete Faltusz Vikitől származik, aki korábban már szervezett hasonló eseményt barátnőjével, Bajusz Zsuzsival, mégpedig az Argo 2 londoni bemutatóját)

Miért tartjátok fontosnak, hogy a kint élő magyaroknál is fellépjetek/énkeljetek?

Anna: Külföldön élő magyaroknak mindig nagy öröm és megtiszteltetés énekelni. Volt szerencsém Amerikában és Dublinban is ehhez, utóbbi helyen Balázzsal közösen adtunk műsort. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak minket. Nagyon örültem, mikor Balázs engem kért fel partnerének erre az alkalomra is.

Balazs: Nagyon fontosnak tartom,hogy egy kis “hazait csempésszünk” az ottani Magyarok számára hazulról. Remélem beszélgetni is lesz alkalmunk!

Milyen hangulatra és dalokra számithat a közönség?

Balázs: Szerintem fergeteges lesz a hangulat, mert nem csak komoly nagy nótákkal készülünk hanem a könnyedebb műfajjal is. Lesz egy pár személyes kedvencem, Nyomorultak vagy Szécsi Pál nóták.

Anna: Igyekszünk világhírű és kifejezetten magyar musicalekből is válogatni, nekem személyes kedvencem a Sakk című musical amiben Balázzsal együtt játszottunk a Győri Nemzeti Színházban és talán azt is mondhatom, hogy mindkettőnknek szíve csücske. Nagyívű és pörgős dalok is elhangzanak majd, bízunk benne, hogy közvetlen lesz a hangulat és mindenki jó élménnyel tér majd haza.

Voltatok-e már Londonban és ha igen, miért szeretitek ezt a várost?

Anna: Igen, már háromszor, vannak kedvenc helyeim is. London az egyik kedvenc városom. Izgalmas, sokszínű, mindig tud újat mutatni. Rengeteg a látnivaló, különleges a hangulata, és persze a West End kánaán egy zenés színész számára.

Balázs: Sosem jártam még Londonban, nagyon izgatott vagyok, hogy végre eljutok. Velünk utazik a fiam is, tervben van egy Arsenal meccs valamint az Oroszlánkirály megtekintése, és szivesen fogadok ötleteket mit javasoltok megnézni a kint eltöltött pár nap alatt. Nagyon várjuk!

50418397_985156235006725_1788995389366468608_n.jpg

Arról, hogy jelenleg milyen szerepekben látható Balázs és Anna, alább olvashattok:

Nagy Balázs: Győrben a Primadonnák, Csoportterápia, István a király, Aréna, Padlás. A Játékszínben a Dog Storyban. A Madáchban: Mamma Mia, Szerelmes Shakespeare, Poligamy, Én József Attila, Váratlan vendég, Meseautó, Hatalmas Aphrodite, Anna Karenina.

Baranyai Anna: Többek közt a Rocksuli, A Nyomorultak, Mary Poppins, Mamma mia, Én József Attila.

Egy kicsit bővebben a musicalekről, mint műfaj

A musical színpadi műfaj, a színházművészeten belül a zenés színház modernebb darabjait foglalja magába, olyan színművészeti ág, amely egyesíti magában a zene, a tánc és a színházi dramatikus elemeket. Kifejezetten szabad műfaj, nincsenek megdönthetetlen formai vagy műfaji szabályai. Amerikában terjedt el és vált közkedveltté először. A musical szakít az operett, a zenés vígjáték és a revü dramaturgiai elemeivel, rendszerint kész irodalmi művek felhasználásával alkalmazza a párbeszédet, éneket, táncot. A műfajok ősének a daljáték és az operett tekinthető, de szerkezete más. Az operához hasonlóan nincs vagy csak nagyon kevés a prózai rész, a zene operaszerűen szerkesztett, tehát témák, ciklusok követik egymást, ismétlődnek, így a zenének önmagán túl, szerkezetileg is üzenete van.

Az első musicaleket a múlt század első felében a New York-i Broadwayn játszották, ezek zeneileg a jazz különféle ágaiban gyökereztek. Európában az 1950-es évek óta hódít teret ez a zenés műfaj. Sokan az Alan Jay Lerner és Frederick Loewe által jegyzett My Fair Ladyt tartják „a legtökéletesebb musicalnek”. Manapsag a Broadway mellett a londoni West End-et tekintik a musical kananjanak.

Mindeközben büszkén mondhatjuk és állithatjuk, hogy mára már Magyarország is a musical nagyhatalmak közé sorolható. Az 1970-es évektől egymást követték a sikerdarabok, csak néhányat említve: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, István, a király, A padlás, Doktor Herz, Légy jó mindhalálig, Valahol Európában, A dzsungel könyve, Hotel Menthol, Made in Hungária, Abigél, Isten pénze, Szép nyári nap, Én, József Attila, A fejedelem, A Pál utcai fiúk.

A műfaj magyarországi népszerűségét és rangját is jelzi, hogy 2011-ben Budapest és Szabadka rendezte meg az első Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt, aminek női szóló kategóriáját Baranyai Anna nyerte meg egyébként. (A világhírű Grammy-díjas magyar származású zeneszerzőnek, többek közt az Elisabeth, a Mozart!, a Rebecca, a Marie Antoinette című musicalek szerzőjének szülővárosa a vajdasági város.) 2012-ben a Budapesti Operettszínházban tartották az Aranypálca elnevezésű nemzetközi operett-musical karmesterverseny döntőjét. 2013 áprilisában Budapesten, az Operettszínházban rendezték meg az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivált.

A londoni rendezvénnyel a magyar musical műfaja előtt tisztelegnek színészeink.

És akkor a legfontosabb tudnivalók a londoni előadással kapcsolatban!

A rendezvénynek egy helyi magániskola (University College School) gyönyörű koncertterme ad otthont.

Magyaroktól, magyaroknak a kedvenc musical dalaink egy helyen: Hotel Menthol, Padlás, Rómeó és Júlia, István a király, Nyomorultak, Jézus Krisztus Szupersztár, Csárdáskirálynő és még sokan mások.

Jegyár: £17

Jegyrendelés emailben név és darabszám megjelöléssel:
musicalestlondon@gmail.com

A rendezvény hivatalos esemeny linkje itt elerheto.

Szerző: Viki a világban

 

Felhasznált forrás: https://fidelio.hu/zenes-szinhaz/ma-unnepeljuk-a-magyar-musical-napjat-142126.html