•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Hogyan készüljünk mentálisan a futásra?

Nem feltétlenül kell egy sportolónak versenyre készülnie ahhoz, hogy kihívásokkal kerüljön szembe, sőt akár már maga a sportolás elkezdése is mentális akadályokba ütközhet. 

A sport világában van egy láthatatlan – mégis hatalmas – erő, amely elválaszthatatlan a sikerélménytől, hiszen az egész futás, sőt maga a sport a győzelmek és vereségek összeolvadásáról szól. Egy vereség lehet egy szó szerinti verseny elvesztése, de lehet pusztán egy belső kudarc élmény, hogy az adott napon még az edzésre sem tudtuk magunkat rávenni, esetleg nem teljesítettük jól, „mert fáradt vagyok, nem jó ma az idő, túl nagy a táv, nincs kedvem, túl nehéz, képtelen vagyok….” rengeteg ilyen és ehhez hasonló belső párbeszéd zajlik napi szinten egy sportolóban.

Ez az erő nem más, mint a mentális stabilitás: az a kimeríthetetlen elszántság, motiváció és kitartás, ami megkülönbözteti a kiválót, a győzteseket a többi versenytársaktól.

Sokszor hangoztatják: a siker fejben dől el. Ezzel teljesen egyetértek, számtalan kiváló sportolóval dolgozom és dolgoztam, akiket pusztán a mentális erő választott el a sikertől.

A mentális erő megismerése

A mentális erő túlmutat a fizikai bátorságon; ez az alapja a sportolói sikernek. Ez nem csupán az akadályok és nehézségek elviselése, sokkal többet jelent ennél. Azt jelenti, hogy a nehézségek dacára is motivált vagy és mész tovább, a kihívásokra rugalmasan reagálsz és a gondolkodásmódod is olyan, hogy a sikert keresi minden mozzanatban.

A mentális erősség egy nagyon színes fogalom, számos pszichológiai tényezőt foglal magába. Jelenti azt, hogy fókuszban maradsz, amikor számtalan inger, köztük váratlanok is érnek, de eközben megőrzöd a nyugalmadat nyomás alatt, képes vagy újult erővel küzdeni a kudarc után, és akkor is elkötelezett maradsz a céljaid mellett, amikor a helyzet igazán nehéznek bizonyul. A mentális erő egy láthatatlan, megfoghatatlan – mégis csodálatos – erő, amely abba az irányba tereli a sportolót, hogy felülkerekedjen önmagán, leküzdje a kudarcokat, és túllépjen a múltbeli korlátokon és kitartóan meneteljen céljai felé.

Ahhoz, hogy mentálisan tudj felkészülni a futásra vagy bármilyen sportra, először ismerned kell a folyamatot:

Amennyiben te is szeretnél mentálisan szívóssá válni, tudnod kell, hogy ez nem egy gyors, egyik napról a másikra történő folyamat, sőt sokszor könnyűnek sem fogod érezni, mert az akadályozó és blokkoló tényezők sem egy nap alatt alakultak ki. Sok esetben olyan belső programjaiddal, szokás- és hitrendszereiddel kell szembe nézni, amelyekről szíved szerint tudomást sem vennél, esetleg fel sem ismered vagy nem is tudsz a létezésükről, mert a legtöbb öngátló program a tudatalattiban fut, sok éves tapasztalataid alapján kialakulva. A mentális erő kialakítása első körben mindig arról szól, hogy megtanuljuk megismerni önmagunkat, és felismerni érzelmeink és belső játszmáink kesze-kusza rendszerét, felismerjük és megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket, feltárjuk és megismerjük a bennünk futó programokat és rendet rakunk: mi az, ami gátol és mi az, ami előre visz. Ezzel eljutunk egy olyan fázisba, amelyben visszaszerezzük a mentális irányítást és kézbe vesszük az új programok kialakítását.

Azok, akik elhatározták, hogy mentálisan erősek szeretnének lenni, egy olyan bázist építenek a fejükben, ahol a felkészültség találkozik a lehetőséggel. Ez a mentális kondicionálás, a stratégiai képzés és az önmagunkba vetett megingathatatlan hit ötvözete. Ebben segítenek az olyan technikák, mint a vizualizáció, a pozitív belső beszéd, a célok kitűzése és az éber figyelem: ezek olyan alappilléreké válnak, amelyek megerősítik az elmét és a szellemet, hozzájárulva a sportoló mentális rezilienciájához (rugalmas ellenálló képesség).

Hogyan indulj el a mentális stabilitás útján:

Sokszor a motivációt emelik ki leginkább, bár valójában a megfelelő motiváció önmagában kevés ahhoz, hogy a jelentős fizikai terhelést jelentő nagyobb távokat lefussuk/teljesítsük, mégis elengedhetetlen feltétele a sikernek. Hiába a kitűzött cél eléréséhez szükséges fizikai felkészülés, amennyiben a futó nem hiszi el magáról, hogy meg tudja csinálni, akkor nem is lesz képes a cél elérésére, de ezer más dolgot emelhetnék ki, hiszen a lehetőségek és a buktatók száma mentálisan is végtelen, na de kezdjük el:

Íme a tippek, amelyek segíthetnek futás előtt a mentális felkészülésben!

1: Figyeld meg a belső kommunikációdat! Amint megfigyeled, ezzel elkezded felismerni, hol és miket közvetít feléd a belső hangod, és ha ez negatív irányba tol vagy hátráltat kezd el ellenkondícionálni. Ezen a ponton észre fogod venni, milyen programok futnak benned, hol van az a terület/területek, amellyel dolgoznod és foglalkoznod kell.

2: Tűzz ki reális célokat és azon belül alcélokat, ehhez vezess naplót, amelyben feljegyzed, hogy az adott napon, héten mit teljesítettél – ez mentálisan motiválni tud téged, illetve segít abban, hogy felismerd: mik lehetnek azok a belső tényezők, amelyekkel nehezebben küzdesz meg. A naplózás abban is segít, hogy észre tudd venni: adott egységnyi idő alatt mennyi pozitív történés ért a negatívak mellett, kézzel foghatóan látod a fejlődési ívedet, megerősítve a kitartásodat.

3: A kudarcélményeket „csomagold” be egy pozitív vagy semleges köntösbe. Keresd meg mindegyikben, mi az, amit mutatni akar neked, mi lehet benne a fejlődésed kulcsa. Minden negatív élmény/esemény egy vele egyenrangú pozitív lehetőséget rejt magában, attól függően, hogyan tekintesz rá.

4: Vizualizáld 80%-ban a kívánt eredményt, 20%-ban a negatív eseményt, hogy ezzel mentálisan felkészítsd magad az adott helyzetre. A negatív esemény vizualizációja közben pedig a megoldásokra fókuszálj.

5: Vezess be relaxációs technikákat, az edzések/versenyek között és előtt: a megnyugvás pont olyan fontos az agy felkészítésében, mint a fizikai edzés. Sokan nem tudnak meditálni, mert nehezen érik el az agy kikapcsolt állapotát (természetesen ez is tanulható és fejleszthető), de már azok az időtöltések is segítenek, amelyek valóban feltöltenek és kikapcsolnak (és itt nem a tévézésre gondolok, hanem sétára, zenehallgatásra, családdal/barátokkal töltött időre, hobbikra).

6: Mindig „ünnepeld meg” az apró sikereket is. Sokan elfelejtik értékelni, hogy minden egy apró lépéssel indul és a siker millió apró lépés összessége.

7: „Nem úgy, megy, mint máskor” – fogadd el és ne büntesd érte magadat, nem tudunk, még a profik sem tudnak folyamatosan tökéletes teljesítményt nyújtani. Ha őszintén belegondolsz, olyan, hogy „tökéletes” nincs, mindig magunkhoz mérten, adott tudásunk szerinti legjobbra kell törekedni. Ennek tudatosításával mentálisan tudod tehermentesíteni magadat és a realitás talaján maradni.

8: Ragassz ki vagy írj össze pozitív mantrákat, amelyek a hitedet erősítik.

9: Dolgozz az önbizalmadon és az önértékeléseden, ha te nem hiszed, más sem fogja, ha te nem értékeled magadat, akkor más sem fog. A sikeres emberek első számú támogatója mindig önmaguk, a többiek csak grátisz J Az önbizalom nem azt jelenti, hogy eltorzult „egóharcosok” vagyunk, hanem azt, hogy reálisan szemlélve tudjuk építeni magunkat.

Ha ezt a pár apró lépést tudatosan elkezded bevezetni, elindulsz egy olyan úton, amely közelebb visz önmagad megismeréséhez és segít kiküszöbölni az elakadásaidat, támogatva a céljaid elérését.

A mentális erő ugyanakkor nem a cél, hanem ez egy folyamatos utazás – amely teljes elkötelezettséget, rugalmasságot és a képességeidbe vetett megingathatatlan hitet követel napról napra. Hajthatatlan emberi szellemi erőről tanúskodik, amely a sportolókat a céljaik és álmaik elérése felé hajtja, ahol minden lépés és minden bukás is egyben a fejlődésről szól, hozzájárul a végső győzelemhez!

A futás a kitartásról és az elkötelezettségről szól, szükséged van a monotónia tűrésére és a folyamatos fókuszra, sokaknak a futás a gyógyulást és stressz levezetést is jelenti, de ehhez olyan tudatosan és kitartóan kell cselekedni, ami megkerülhetetlen az élet bármely területén, amikor igazán csinálni szeretnénk valamit. A tudatosság egy kulcs, egy életvitel, amely fejben indul és semmilyen fizikai edzés nem pótolja.

Nagy Cynthia Virginia

 sport mentáltréner, siker mechanizmus oktató