•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Káros lehet a Botox? Milyen mellékhatásai vannak a Botoxnak?

A Botox egy A típusú botulinum toxinból készült injekciós gyógyszer. Az injekció beadásakor a Botox blokkolja az idegeitől az izmok felé érkező jeleket. Ez megakadályozza a megcélzott izmok összehúzódását, ami enyhítheti bizonyos izomproblémákat, és javíthatja a finom vonalak és ráncok megjelenését. Vajon lehet káros hatása a Botoxnak?

Biztonságos a Botox?

Bár a botulinum toxin életveszélyes, a kis dózisok – mint például a Botox alkalmazása során használtak – biztonságosnak tekinthetők. Már elég régóta használják ezt a fajta módszert, viszont a felmerülő problémák számossága ehhez képest viszonylag alacsony, 1989 és 2003 között mindössze 36 esetet jelentettek az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA), amelyek a kozmetikai használathoz kapcsolódnak. Ezek közül is 13 esetben több köze lehetett egy alapbetegséghez a problémának, mint magához a gyógyszerhez. A kutatások azt mutatják, hogy a kozmetikai Botox még biztonságosabb, mint a terápiás Botox, mivel az adag alacsonyabb. Biztos lehet benne, hogy a Botoxra adott rossz reakció általános kockázata minimális, és az injekciók biztonságosnak tekinthetők. De mint minden orvosi eljárásnak, a Botoxnak is lehetnek mellékhatásai. Mutatjuk is ezeket!

Enyhe fájdalom, duzzanat, véraláfutás

Leggyakrabban a Botox és a töltőanyagok reakciói az injekció beadásának helyén történnek. Enyhe fájdalom, duzzanat és véraláfutás gyakori a Botox injekciók után. Még a legkisebb tű is zúzódást vagy duzzanatot okozhat, ezen nincsen semmi meglepő, a műtét előtt állóknak fel kell erre készülniük. Vannak olyan lépések, amelyeket megtehet a zúzódások elkerülése vagy minimalizálása érdekében, amikről a kezelőorvostól kell érdeklődni. Érdemes kerülni az alkoholfogyasztást az injekció beadása előtt és közvetlenül azt követően, ahogyan a vérhígító használatát is. A kezelést követő 2-3 napig érdemes kerülni az erőteljes tevékenységeket is.

Száj kiszáradása

Azt tapasztalhatja, hogy a szája kiszárad a Botox injekciók után. Ez nem ritka,de általában néhány napon belül elmúlik. Az alábbi tünetek bármelyike szájszárazságot jelezhet az injekció beadása következtében: a száj ragacsos vagy szára, a nyál vastag vagy szálkás, a torkodat rekedtnek vagy száraznak érzed, nyelési nehézségeid vannak. Azonban néhány egyszerű praktika segítheti a megfelelő kezelést: igyál gyakran kis korty vizet, cukormentes édességeket fogyassz, próbáld mega  cukormentes rágógumit, használj szájvizet, de lehetőleg alkoholmenteset, és ne a szádon keresztül lélegezz!

Influenzaszerű tünetek

Egy nemrégiben végzett vizsgálatban a vizsgált 218 beteg 9,2%-a számolt be influenzaszerű tünetekről. A tünetek általában a kezelést követő első hónapban jelentkeznek, és általában enyhe vagy maximum közepes fokúak voltak. A tünetek lázzal és fáradtsággal járó felső légúti fertőzésként határozhatók meg. Ezek a tünetek könnyedén kezelhetőek, csakúgy, mint egy normál influenza esetében: pihenéssel, sok folyadék fogyasztásával, fájdalom-, lázcsillapítóval, köptető, párásító alkalmazásával. amennyiben szükségesnek érzed, konzultálj a szakorvosoddal!

Fejfájás

Néhány beteg fejfájást tapasztalhat a homlokba adott injekciót követően. A fejfájás okát illetően nincs konszenzus a szakértők között, de az okok között szerepel a homlok elülső csontjának véletlen ütése, bizonyos arcizmok túlzott összehúzódása, illetve a szennyeződött Botox injekció. Noha a fejfájás oka ismeretlen, a fejfájást egyszerű vény nélkül kapható gyógyszerekkel lehet kezelni, ami néhány órán belül enyhíteni fogja a fejfájást.

Székrekedés és hányinger

A betegek 1-10%-ánál gyomorpanaszok, hányinger vagy székrekedés fordulhat elő a Botox kezelést követően, ezért ennek kezeléséről is ejtünk néhány szót. A tünetek enyhék vagy közepesen súlyosak, és jellemzően néhány naptól két hétig tartanak, ami okozhat egy kis kényelmetlenséget, de kezelése a normál gyomorrontáséhoz hasonlóan nem túl bonyolult. A megfelelő étrend betartása minden bizonnyal segíteni fog.

Manapság már sokkal modernebb ránctalanító eljárások is léteznek, mint a Botox. Vannak olyan eljárások, amik sokkal természetközelibb anyagot használnak, amik szinte teljesen olyanok, mint amilyenek a szervezetben is előfordulnak, így az allergiás reakciókat is minimálisra lehet csökkenteni. A legmodernebb ránctalanítás Budapesten a Bónusz Plasztikai Sebészeten elérhető, ahol saját zsírt használnak a ráncok feltöltésére. Ez nemcsak nagyon szép, és természetes hatást eredményez, hanem a kockázatokat kis szinte a nullára csökkenti, miközben a tartósságot megemeli. A zsír nem szívódik fel a szervezetből, csupán együtt öregszik vele, ezért nagyon tartós lesz az eredmény.