•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Akció- és vígjátékregény is egyben a'la egy Pulitzer-díjas, igen elismert írótól

Egy igazán eszeveszett hétvége története a Fenegyerekek című izgalmas, fordulatos kötet a Pulitzer-, Hugo- és Nebulo-, valamint O.Henri-díjas amerikai regényíró, Michael Chabon tollából. Ám ezenfelül a szerző még egy jó adag kitüntetéssel is büszkélkedhet. A könyvből film is készült Michael Douglas főszereplésével. 

Ha már említettem a filmet, fontos kiemelnem (ha valaki esetleg kíváncsi rá), hogy kissé megtévesztő, hogy két Fenegyereket is forgattak. Vagyis utánajártam, s létezik egy videó, melynek magyar címe megegyezik a kötetével, míg angol címe Gunmen, ez szintén amerikai akció-vígjáték, '94-ben készült. A Chabon művéről készült mozi viszont a 2000-es Wonder Boys (Pokoli hétvége). Ám nyilván a leírásból tudható, hogy nem ugyanarról az alkotásról van itt szó. Magam először a könyv elolvasását javaslom, pláne, hogy a rendezők általában némileg alakítanak az erdeti "forgatókönyvön".

Az alapsztori: Grady Tripp a főszereplő, aki egy professzor igen bonyolult élettel. Kreatív írást oktat egy nem túl színvonalas főiskolán középszerű diákoknak. Nem igazán okoz számára nagy örömet, ráadásul maga írói válságban szenved. Hét éve írja saját alkotását, amelynek történetében kissé elakadt, pláne, hogy már kétezer oldalnál jár. Emellett számos váratlan, számára nem túl kedvező esemény éri. Öntörvényű, meleg ügynöke a városba érkezik egy transzvesztitával, a felesége elhagyja, a szeretője állapotos lesz, a legtehetségesebb tanítványa depressziós - az öngyilkosságon töri a fejét, ráadásul még elpusztul egy kutya is. Élete túl kacifántos, így a lelke is nagyon zilált.

A Fenegyerekek véleményem szerint kissé ambivalens alkotás. Nagyon izgalmas, pörgős, kalandokkal, teátrális jelenetekkel, s egyúttal humorral is teli. Éppen ezért nem könnyű követni az eseményeket, szinte egy film forgatókönve is lehetne mindez. A könyvnek előzménye is van, amelyet szintén érdemes elolvasni, Chabon eme alkotása voltaképpen egy második rész.

A szerzőt az USA-ban (is) nagyon méltatják, nyilván az izgalmas sztorik és a rendkívüli tehetsége miatt. Chabon még mindig aktív író, s jó pár regénye jelent már meg, s valószínűleg lesz még jó néhány.

Michael Chabon Pulitzer-, Nebula- és Hugo-díjas tehát, az egyik legnagyobb élő amerikai regényíró. Washingtonban született 1963-ban, Pittsburghben járt egyetemre. New Yorkban él, négy gyerek édesapja, házastársa Ayelet Waldman, aki szintén író. Néhány könyve szintén a 21. Század Kiadónál jelent meg magyarul: Ragyog a hold (2017), Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (2019). És most a Fenegyerekek, feltehetően kapós irományról "beszélünk".

"Bölcs és borzasztóan vicces... Chabon nagyszerű tollú író - stílusa élénk, képzelete sziporkázó, jellemzései pontosak és kendőzetlenek." (Chicago Tribune)

"Chabon nagy nevettető, egyszersmind rádöbbenti az embert, hogy az állandóság puszta illúzió - egy pillanat alatt minden véresen komolyra fordulhat. Letehetetlen regény." (All Things Considered)

"Elbűvölő történet, olyan ravasz, hogy az már szinte túlzás... Első osztályú szórakozás. Szatíra és komikum, amelybe mély gondolatok vegyülnek." (Los Angeles Times Book Review)

Címfotó: 21. Század Kiadó