•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Post-Covid Szaglástréning

A COVID utáni gyógyulás nem mindenkinél alakul gyorsan, vagy könnyen. Sokan nem nyerik vissza például a szaglásukat, amire van már megoldás.

Korábban a lakosság mintegy 1-10%-át érintette, de jelenleg a legfrissebb kutatások szerint a koronavírusos betegek 50-60 %-a számolt be a fertőzés során hirtelen kialakult szaglásvesztésről. A szagláscsökkenés mellett az ízérzés zavara is jellemző. 

Miért is fontos a szaglás számunkra? 

Sokan a szaglást tartják az öt érzékszerv körül a legkevésbé fontosnak, pedig szerepe az életvitelünk, életminőségünk szempontjából nem elhanyagolható, sőt! Az illatok, szagok észlelése rendkívül fontos hidat, egyfajta nélkülözhetetlen összekötő kapcsot tölt be az 5 érzékszervünk között. Illatok nélkül a világunk nemcsak sivárabb, szürkébb, de sokkal veszélyesebb is lenne. Gondoljunk csak bele, amikor a hűtőből kiemelve a vasárnapi ebéd alapanyagát, egy szép szelet tőkehúst ösztönösen megszagolunk, tudattalan érzékszervi minősítést végzünk, majd a minőségre meggyőződve, csak ezután vágunk bele az ebéd elkészítésébe. De a szaglás veszélyhelyzetek felismerésében, pl. tűzeseteknél, gázszivárgásnál is felhívja figyelmünk a potenciális veszélyforrásra. Köztudott, hogy az ételek, italok élvezeti értékét a jó szaglás és ízérzékelés adja meg – gondoljunk csak a kedvenc éttermünkre, egy kellemes borvacsorára, a legkedvesebb parfümünkre, vagy a kertben este illatozó violára, rózsára. És ugye, a szerelemért is az illatok felelősek. 

A szaglás elvesztése életminőség romlást, táplálkozási zavarok mellett szorongást, depressziót válthat ki, de az emlékezetre, énképre, a társas viselkedésre is negatív hatással van. 

A COVID-ból felépülő betegek többségénél a szaglás 2-3 hét alatt spontán helyreáll. 20-30%-ban 2-3 hónap után sem tér vissza a szaglás, míg a betegek 5%-a fél év után sem érzi jól a szagokat. 

A tünetek javulása mellett sokan számolnak be a szaglásvesztést követő parosmiáról, vagyis torzult szagérzetről. 

KIVIZSGÁLÁS 

A COVID-19 fertőzést követően kialakult szaglás- és ízérzés panaszokkal a betegek fül-orr-gégészeti szakrendelőkben jelentkeznek. A korábbi tapasztalatok alapján a kivizsgálás gondos anamnézis felvételből, fül-orr-gégészeti szakvizsgálatból és a szaglásvizsgálat elvégzéséből áll. További kivizsgálás, mint orrmelléküreg CT, koponya MR, allergológia, akár szövettani vizsgálat és társszakmákkal konzultációs lehetőség is szóba jöhet. 

Fontos a korrekt kivizsgálás, a helyes diagnózis felállítása, mert számtalan egyéb tényező okozhat még ilyen panaszt. Szaglásunk a kor előrehaladtával fokozatosan romlik.

KEZELÉS 

A terápiás lehetőségek közé tartozik a vitaminok, nyomelemek szedése, orrmosás, lokális szteroid, vagy hyaluronsavas orrspray alkalmazása a szaglóhám regenerációjának elősegítésére. 

A COVID-19 és más vírusfertőzések okozta szaglásvesztés esetében is javasolt a szaglástréning mielőbbi elkezdése. Ez oki terápia a szaglóhám és a szaglópálya regenerációjában. A tréning minimum 12 héten át naponta két alkalommal végzett rövid ideig tartó szagexpozíciók alkalmazása a 4 alapillat – virág-levendula, gyümölcs-citrom, gyantás-eukaliptusz és fűszeres-szegfűszeg – segítségével. 

Az olajokat vattakorongra csepegtetve vagy egy szélesebb szájú, zárható üvegbe helyezve célszerű szagolgatni, több apró szippantással, illatonként 10-20 másodpercig, az egyes illatok között egy-egy perces pihenőt tartva. 

A módszer hatékony posztvirális, traumás és ismeretlen eredetű, illetve régebb óta fennálló szagláscsökkenés esetében is. A módszer egyszerű, de monoton rutinszerűsége miatt nagy kitartást igényel: ugyanazt a néhány kiválasztott illatot szagolgatni, ezáltal visszaprogramozva az agyat azok felismerésére. Abban az esetben is végezzük, amikor nem ismerjük fel a szagokat, ilyenkor tudatosan memorizáljuk azt. 

A post-COVID szaglástréning illóolajai vegyszermentes, orvosi használatra alkalmas, hígítatlan, tiszta növényi kivonatok. Az illékony kismolekulák a tréning során a központi idegrendszerbe jutva nyugtató, hangulatjavító, stresszoldó hatásúak is a regeneráló és a gyulladáscsökkentő hatás mellett. 

Emiatt ajánljuk a HerbaTherapy Post-COVID szaglástréning csomagját, amely már sokaknak nyújtott segítséget.

Egy videó az terápiával kapcsolatban.