•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Életvezetési tanácsok egy olyan szakembertől, aki átélte a "poklot"

Sokan írtak már arról, miként élhetünk boldogan eme sokszor igen nehezen elviselhető világban. Számos olvasó szerint ők közhelyes sorokat vetettek papírra. Jordan B. Peterson kiadványa más. 

A klinikai szakpszichológus őszintén írja le saját érzelmi válságait, sőt, megoldást is ajánl a mentálisan szenvedőknek - de nem csak nekik.

Amikor a kezembe vettem a Jordan B. Peterson által írt Túl a renden - Újabb 12 szabály az élethez című nagysikerű szerzeményt, először tartottam attól, hogy a cím alapján közhelyeket fogok olvasni, de tévedtem. Izgalmasnak ígérkezett már elsőre is a könyv. A szerző eleve egy jegyzettel kezdi ugyanis alkotását. Először is a koronavírusról említ szót, ecsetelvén, milyen stresszes világban élünk - bizonyos értelemben talán még stresszesebben, mint valaha. Ő azonban úgy dönt, a pandémia helyett más problémákra összpontosít, olyanokra, amelyek szintén nagy hatással vannak az emberiségre. Lelki sebekről "gondolkodik el" s megoldást nyújt ezekre.

Ezen írás egyébként a Peterson által korábban megírt, 12 szabály az élethez című mű folytatása. Ám ahogyan az előhangban fogalmaz, a két kötet egymás nélkül is megállja a helyét. 

A dolgok közepébe vágva, elmeséli igen felkavaró élményeit. Úgy vélem azonban, ezeket át kellett élnie ahhoz, hogy a tanácsait meg tudja osztani az olvasóival. 

"2020. február 5-én az intenzív osztályon ébredtem, hol máshol, mint Moszkvában. Tizenöt centis hevederek rögzítettek az ágy oldalához, mert öntudatlan állapotomban megpróbáltam kitépni a katétereket a karomból, és távozni akartam az osztályról. (...) Semmilyen emlékem nincs az előző hetekről. (...)"

Nos, ezen sorok már valóban felkeltették az érdeklődésemet. Kiderül az is, hogy a Peterson család súlyos problémákkal küzd: a szerző felesége például rákkal, a família többi tagja sem igen a legboldogabb korszakát éli, ráadásul maga Jordan komoly mentális betegségben szenved. Gyógyszerfüggősége alakul ki, s többször elvonóra is jár. Több-kevesebb sikerrel. S részletesen leírja az ezzel kapcsolatos érzéseit is, visszagondol rájuk. Szinte átérzi az olvasó, milyen kínzóak a megvonási tünetek.

A nejének, Tammy Maureen Roberts Petersonnak ajánlott könyvet sok kritikus méltán dicséri. 

"A világnak Jordan Peterson kell." (Douglas Murray író)

"Olyan korszakban élünk, amikor sok fiatal (és nem is annyira fiatalok úgyszintén) elveszve érzik magukat. Mr. Peterson azokat az attitűdöket tárgyalja, amelyek segítenek rálelni az ösvényre. Nem politikailag korrekt vagy hivatalos helyeslésnek örvendő ösvényt mutat, hanem intenzívet, gyakorlatiast és mégis emelkedettet. ennek az életnek, amit leélsz, van értelme, mondja." (Peggy Noonan - The Wall Street Journal)

Tizenkét szabály: némelyikkel egyetértek, némelyikkel nem. Ám a pszichológia tudománya iránt érdeklődő emberként sok mindenre mégis bólogatok. Nem lőném le a "poénokat", ám ízelítőt adok. Igen, igen, igen: nem szabad olyan dolgokkal foglalkoznunk, amiket nem szeretünk, meg kell próbálnunk olyanokkal, amelyeket igen, meg kell lelnünk a helyünket a világban. Egy dologra ildomos koncentrálnunk, s abban kell igazán jónak lennünk. Továbbá alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, s harmóniát kell teremtenünk a rend és a káosz között... Nos, ehhez ad "parancsolatokat" Mr. Peterson.

A portréfotó forrása: Affair Post