•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Nyugi, hamarosan zöldre vált...

A nagyszerű színész Matthew McConaughey nemrégiben írt egy remek könyvet Zöldlámpa címmel naplója alapján, amelyet már nagyon régóta vezetett. Elolvastam, nagyon kíváncsi voltam, hogy a "szépfiú" mit ír, milyen gondolatai vannak. Nálunk a 21. Század Kiadó gondozásában, kiadásában jött ki az önéletrajzi könyv. Hát, hálásak lehetünk azért, hogy lefordították magyarra...

Nagyon jó marketinget kapott a kötet, s már a WMN kritikája, ajánlója is meggyőzőnek bizonyult számomra, így hát megvettem. Mit is veszíthetek?! Pedig Matt nem is tartozik a kedvenc színészeim közé (bár lassan közel áll hozzá), de ezentúl sokkal jobban odafigyelek majd rá. Van miért.

Na, most én marketingelek Mattnek egy kicsit. Ha valakinek nem volt szimpatikus eddig, most majd lehetséges, hogy az lesz.

A kiadó igen kedvező áron adja még most is neten rendelvén eme fantasztikus művet. Bevallom, nagyon szeretem a könyvek illatát, szeretem a szép megjelenést, és ez a könyv illatos is, minden rendben van (na jó, van egy-két elgépelés, de ez előfordul bármikor), de nyilván a tartalma a lényeg. A műben a művész egyértelműen kihangsúlyozza, hogy számára az lenne az élet értelme - ami azóta meg is valósult -, ha családja lenne.

Hívő famíliából származik, de Matt elég korán elvesztette a szüzességét. Le is írja, hogy reméli, hogy nem végzi emiatt a pokolban, s az Úr megbocsát neki. Azóta lett családja, Texasban, a szülővárosában él gyönyörű, természetes szépség feleségével, Camila Almesszel, s három gyermekükkel. Matten érezte a felesége, hogy nem akar Hollywoodban élni, így ott maradtak. Onnan jár forgatni. Nagyon szereti szülőföldjét. 

Nekem egy megfoghatatlan ember volt a színész, nem tudtam "hová tenni". Jó színész, nem jó színész?! Jó pasi, nem jó pasi?! (Ez már csak mellékes, de a gondolatai alapján, az intelligenciája miatt az, s azért nem egy ronda ember, na... Szóval: ahogyan egyre inkább nézem a filmjeit (könyve hatására), nagyon hiteles férfi és komoly, de jó humorérzékkel, egészséges önbizalommal. Tudja ő magáról azért, hogy milyen értékei vannak...

Több romantikus vígjátékban is szerepelt, nagyon sok pénzt kaszált ezek miatt, de úgy érezte, többre képes. Igaz is. Aztán addig ment, amíg komolyabb szerepeket nem kapott. Ezért persze kockáztatnia kellett: ahogyan ő említi, ha visszautasít egy színész Hollywoodban több millió dolláros szerepeket, akkor nehezen kap újakat. Ő megtette. Ott ez nemigen szokás felső kategóriás színészkörökben. De ő kitartott, és meg is kapta, de hogy mi a titka, lentebb derül ki. Azon túl, hogy egy (pozitív értelemben) nagyon öntörvényű, ambiciózus, amolyan "akarnok" férfiről van szó.

Na, és itt be is érik a dolog, a sok küzdés, akarás... Voilá. Ugye, 2013-ban Oscar-díjat kapott a színész a Mielőtt meghaltamért. És rengeteg célja van még. Cél nélkül nem is nagyon lehet létezni - szerintem. Legújabban pedig Texas kormányzója szeretne lenni. Hajrá!

A könyvben Matt megemlíti ismert barátnőit is - közülük például Sandra Bullockot -, de csak említést tesz róluk, hogy például egy filmben játszott velük, ám semmi kritika, intrika, kidumálás... Nem tálalja ki a magánéletüket - nagyon szimpatikus hozzáállás. Meg Camila sem igen örült volna. De a "lányok" sem.

McConaughey remek író, ez itt be is bizonyosodik. Persze, vannak olyan közismert emberek, akik mással íratnak könyvet jó pénzért - saját nevükön -, de az az érzésem, hogy ez esetben ez nem így van. Néztem már interjúkat a művésszel, és a stílus totál passzol. Remek felolvasó is például. Vannak részletek a Zöldlámpából is a YouTube-on.

Mi az a zöldlámpa szerinte? Ez a titok...

Hajtasz az úton a kocsiddal. Kapod a pirosat, idegeskedsz, sietsz, alig várod, hogy legalább sárga legyen, de a zöld a szabad út. Nos, ő úgy áll az élethez saját felfogása szerint, hogy előbb-utóbb úgyis zöldre vált a lámpa (jó ez világos, de ezután jön a lényeg), csak ki kell várni. Azaz: érnek kudarcok, vannak állóvizek, de aztán csak kapod a lehetőséget, a zöldet, és mehetsz tovább. Remek gondolat.

A könyvben van néhány "közhely" is - szerintem -, de nem vészes, nem sok. Azt gondolom, egy igazán remek műről beszélünk, amit többször is érdemes elolvasni. Sokat tanulhatunk Mattől.

Említ néhány negatívumot, amit átélt, de talpon maradt, megedződött, várt, s bár voltak gondok a magánéletében, már gyermekkorában is, mégis úgy érzi, szeretetben nőtt fel (és valóban), és hálás mindenért, ami vele történt. Nagyon szereti az édesanyját és a testvéreit is, és persze nyilvánvalóan hiányzik neki az édesapja is.

Egy laza fickó írja a könyvét, aki Texasban született tehát, eléggé szegény családban. Két bátyja van. Az anyukája jelenleg 88 éves, az apukája sajnos már nem él. A könyvben Matthew leírja, hogy milyen jelenetek voltak a családban. Az apuka és az anyuka kétszer vált el, háromszor házasodott össze. Imádták egymást. Noha előfordult, hogy anyuka beszólt az apukának, hogy meló után nem kéne annyit zabálnia, majd egy kemény szóbeszéd alakult ki. Szidták egymást. A gyerekek elbújtak, mindhárman. Mr. McConaughey az asszonnyal élcelődni kezdett, ezután a felesége késsel kergette őt az asztal körül. Matték apukája elővett egy ketchupos dobozt, s a kergetőzés közben locsolgatta vele az asszonyt, aztán nevetni kezdtek, majd szeretkezésbe torkollott az egész balhé a konyha közepén... Nyilván a gyerekek előtt... 

Egy-két ízelítő még.

A kis Matt elszánt fiú volt, szorgalmas, de nem igazán engedte kibontakozni az édesanyja, meg néha az édesapja sem. Például a fiú verseket írt, jelentkezett is egy pályázatra. Az anyukájának a beküldendőt felolvasta. McConaughyné úgy gondolta, jó, jó, jó. Aztán felolvasott fiának egy már megjelent verset. "Add be ezt, Matthew." "De anya, ez nem az enyém..." "Nem baj, nyerni fogsz". Hallgatott anyára, beadta, megnyerte. Elég fura hozzáállás az édesanya részéről, ám talán nem véletlenül akad a több fejezetből álló kötetben egy olyan rész, amelynek címe Zsiványlogika. 

Több hasonló furaság is akadt a szülők részéről, de talán Matt ezekből tanult is, és ezért is hiteles, becsületes, s egy olyan szimpatikus színész, akiről egyébként még a bulvár sem igen tud rosszat írni, mondani. Úgy érződik, hogy ő egy "halandó" embernek tartja magát, s nem sztárnak. Sőt, még néha elege is volt a rivaldafényből.

A színész sokat szenvedett, sokat utazott, sokszor megszívatták, sokszor elfáradt lelkileg, de aztán egyszer csak mindig "felállt", mint egy jó harcos, aki egy kis időre teszi csak le a kardját. Hisz Istenben, hisz abban, hogy a piros nem sokáig tart... Szerinte a piroslámpa is kell az élethez, enélkül nemigen kapnánk zöldet. Csak ki kell várni a megfelelő pillanatot, s a saját sorunkat. Matt, engem meggyőztél. 

Képek forrása: New York Times; parade.com