•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Valódi növényi kivonattal állunk-e szemben?

Nagy hangsúlyt fektetünk az illóolajok minőségre, figyelve az illóolajbeszerzés forrását, az illóolajok összetételét és azok tárolását, mivel a minőség meghatározza a hatásosságot és a biztonságot is. 

Az illóolajokat hamisíthatják, szennyezve lehetnek gyom- és rovarirtószerekkel, lágyítókkal, illetve természetes összetételük is változhat például a tárolástól vagy termesztési körülményektől függően. A HerbaTherapy éppen ezért mindent megtesz, hogy állandó és jó minőséget biztosítson a vásárlóknak. 

Legtöbb esetben az értékes illóolajat szintetikus anyaggal vagy silányabb szüretelésből származó növényi kivonattal keverik. Ez önmagában nem probléma, ha az illóolajat – mi csak aromaolajnak hívjuk – kizárólag illatosításra használják és ajánlják.

Mikor érdemes magas minőségű, terápiás hatású, 100% tisztaságú illóolajat vásárolni?

A drágább és magas minőségű illóolajokat akkor érdemes szakembertől megvásárolni, ha azt a megváltozott egészségi állapot helyrealítására, védelmére, egészségmegőrzésre használjuk. Ha az illóolaj bármely formában érintkezik a bőrrel, inhalálunk, fürdővízbe rakjuk, pakolás, borogatás alkalmával használjuk. Bár az illóolajok sokféle komponenst tartalmaznak, hatásukat jellemzően egy vagy két alkotóelem dominálja, amiről hozzáértő, hatóanyagok terén ismeretes szakember tud nyilatkozni.

A kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok közül nehéz kiválasztani a természetes eredetűt, a valóban jó minőségűt. Az árak terén akár három-négyszeres eltérés is tapasztalható a különböző cégek azonos nevű, de egyáltalán nem biztos, hogy azonos minőségű (töménységű, tisztaságú) illóolajai között. A szigorúbb minősítésnek megfelelő termékeknél a különbség nyilvánvalóan az árban is érvényesül, bár önmagában az ár még nem jelent garanciát a jó minőségre. 

Tényleg nincs két ugyanolyan illóolaj?

Ha szigorúan vesszük, akkor ugyanúgy nincs két egyforma illóolaj egy fajtán belül, mint ahogy a bor sem minden évben ugyanolyan. A fontosabb hatóanyagok meglétét ugyanis alapvetően meghatározza a talaj, a napsütéses órák száma, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás ideje és módja.

Illóolajok esetén nagyon fontos beszélni a kemotípusokról is. Ezek változatok egy fajon belül, amelyek gyakorlatilag azonosak megjelenésűek, de illóolajaiknak más a főkomponense. A kemotípusokat a fő alkotóelem után nevezik el. Kereskedelemben kapható kakukkfű illóolajoknak például a következő hét kemotípusa elérhető: karvakrol, timol, timol/karvakrol, borneol, geraniol, linalool, tujanol. 

Biztos akarok abban lenni, hogy értékes és tiszta illóolajat vásároljak, mit tegyek?

Sajnos a hamisítás, a félrevezetés ezen a területen is elterjedt, aki jó minőségű, nemcsak illatosításra való illóolajat szeretne, tájékozódjon és olyan forgalmazót keressen, ahol szakértő (orvos, állatorvos, gyógyszerész, farmakológus) tud nyilatkozni a hatóanyagokról és felhasználási lehetőségekről.

Sajnos az illóolajok alapján adó növények termesztési módjára is figyelni kell, mert abban az esetben, ha a növény szennyezett az abból kinyert illóolaj is veszélyes lehet. Szennyező anyagoknak nevezhetjük azokat a vegyületeket, amelyek az illóolajok nem természetes összetevői, például peszticidek, lágyítók, oldószermaradékok (oldószerrel kinyert illóolajok esetén) vagy szándékos hamisítás során hozzáadott anyagok.

És akkor még nem is beszéltünk a hamísításról: A hamisítás célja általában a cégek profitjának a növelése. Ilyenkor szagos, vagy szagtalan anyagokat használnak az illóolajok hígításra. A szagos anyagok közé tartozhatnak egyéb illóolajok, illóolaj-frakciók vagy szintetikus illóolajkomponensek. Szagtalan adalékanyag pl.: az etanol, az ásványi olaj, az izopropil mirisztát, glikolok, ftalátok, vagy repceolaj. Dokumentált hamisításra például szolgálnak a következők: ylang ylang illóolaj hamisítása cananga illóolajjal, limonén adása grapefruit illóolajhoz, más citrusolaj használata bergamotolajban, rózsaiillóolaj higítása alkohollal vagy levendula illóolaj hamisítása spanyol zsálya illóolajjal.

A legdrágább illóolajok esetében a leggyakoribb a hamisítás. Ide tartoznak a jázmin és rózsa abszolút, szantálfa, neroli és rózsa illóolajok. A hamisítás extrém formája, amikor egyik címkén feltüntetett anyag sincs jelen az olajban. Például szintetikus metil-szalicilát kúszó fajdbogyó olajként való árusítása, vagy szintetikus benzaldehid keserű mandulaolajként való címkézése. 

Ha nincs olyan személy, aki a szakszerű felhasználásról nem tud tájékoztatást adni az önmagában legyen gyanús.

A HerbaTherapy nagy hangsúlyt fektet arra, beszállítóit minősítse, adott estben saját vizsgálatnak vesse alá az illóolajokat és még nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználók edukálására, hiszen a legjobb minőségű illóolaj is veszélyes és egészségkárosító lehet, ha helytelenül alkalmazzuk.

 https://www.herbatherapy.hu/