•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Velünk fut - Fogarasi Zoltán Dániel

Velünk fut rovatunk első interjúalanya, Fogarasi Zoltán Dániel, akit mostanában a móri vasember jelzővel is illetnek. Zoli volt az első csókakői futóverseny, a Csókakör nyertese 21 km-en. A mostanában másokat megmosolyogtató vagy éppen megütközést keltő futóval beszélgettünk.

– Milyen volt az életed a sport előtt?

– A sportolás előtti időszakban egyhangúnak éreztem az életemet. Folyamatosan önbizalomhiánnyal küzdöttem, és kerestem a boldogságomat. Állandóan hiányérzetem volt, nem tudtam levezetni a fölös energiámat. Mindez egyik napról a másikra megszűnt létezni, miután ráleltem a mozgás örömére.

– Mit jelent számodra a futás?

– A futás számomra a kiteljesedést, a szabadságot, euforikus állapotot jelenti, mely nélkül már el sem tudom képzelni az életemet. A futás minden negatív dolgot, élményt elfeledtet velem, és pozitív rezgésekkel tölt fel. Mióta futok, azóta érzem magam teljes értékű embernek.

A képen a következők lehetnek: Zoltán Dániel Fogarasi

– Mesélj a kezdetekről! Miért pont a futás, és mik voltak a fokozatai?

– Aktív kerékpáros voltam, aztán egy szép napon a húgom elhívott magával futni. Ekkor ő már több félmaratont maga mögött tudott. Nagy nehezen, de rábeszélt arra, hogy csatlakozzak hozzá. Rájöttem arra, hogy ez nekem nem is megy olyan rosszul, és már magával is ragadott az euforikus érzés, melyet szerettem volna újra és újra átélni.

5-10-21-30-42-50-70-75-77 kilométeres távokat futottam le, melyeket specifikus edzéstervekkel és heti 5-6 futóedzéssel tudtam megvalósítani.

– Mennyit szoktál edzeni?

– Felkészülési (versenyszezonban) heti 5 futó-, 2-3 úszó- és 3 bringás edzésem van. Ez heti 12-18 órányi edzést foglal magába, mellyel már sikeresen tudok teljesíteni egy Ironman-távot. Persze a hétvégére kellőképpen elfáradok, de általában még akkor jönnek a hosszú futó- és kerékpáros edzéseim.

– Furán néznek rád legújabb szokásaid miatt. Mesélnél erről is?

– Az utóbbi pár évben leltem rá a hidegvizes (jeges) fürdőzés örömére, és annak pozitív hatásaira is. Tavaly elkezdtem a plusz pár fokos, mínuszos, félmeztelen felsőtestes futásokat is, mely szintén nagyon aktívan támogatja az immunrendszeremet. Három héttel ezelőtt már belekóstoltam a fürdőnadrágos, 4–6 órás túrázásba is 1–3 °C-ban.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, köztük Zoltán Dániel Fogarasi, , mosolygó emberek

Nagyon szeretem ezeket az új ágakat is, hiszen teljesen feltöltenek fizikailag és mentálisan is egyaránt. Persze ezt sokan ellenzik és negatívan állnak hozzá, de örömmel kijelenthetem és tapasztalom, hogy az emberek túlnyomó része támogat ebben. Elsősorban a párom, húgom és lányom is...

Soha nem éreztem magam ilyen szabadnak, kiegyensúlyozottnak és boldognak, mint most. Több olyan csoport tagja is vagyok, ahol hozzám hasonló beállítottságú és érdeklődésű emberek is megosztják tapasztalataikat.

A képen a következők lehetnek: Zoltán Dániel Fogarasi, mosolyog

Mellesleg nem akarom elkiabálni, de a „hidegezéseim” miatt nagyon ritkán vagyok beteg.

Mára már a 0,1 °C-os vízben 3 percig, a 4–4,5 °C-os vízben pedig 10 percig vagyok képes benne lenni mindenféle probléma nélkül. A heti 5 futásomból átlagban már 4-et félmeztelenül futok. Szeles, –4 °C-ban 26–28 kilométert futottam így. A reggeleimet 3–5perces váltó/hidegvizes zuhannyal indítom. 

– Mit üzensz azoknak, akik még csak most ismerkednek a futással?

– Akik most kezdenek el futni, mindenféleképpen olvassanak, járjanak utána a kezdeti lépéseknek, mert mentálisan és fizikailag is könnyen sérülésveszély áldozataivá válhatnak.

Mindezt értem a nem jól megválasztott futócipő, pulzusmérés, edzések intenzitása, alul-túlmotiváltság-túledzettségen.

Kezdetben inkább csak a mozgás örömére, a mozgási idő óvatos és fokozatos emelésére és ne a tempóra fektessék a fő hangsúlyt. Ne méricskéljék másokéhoz a saját teljesítményüket, mert az szörnyen görcsössé tudja tenni az örömteli futás minden pillanatát.

Jó futást, örömteli mozgást és jó egészséget kívánok mindenkinek!