Amennyiben az elkövetkezendő hétvégén az Erzsébet téren járunk, ne lepődjünk meg, ha orrunkat követve egy hatalmas bogrács halászlé felett találjuk magunkat. Az ínycsiklandó illatok már jó messziről jelzik, hogy itt valahol hal van a levesben.
A hal régóta jelen van a magyar gasztronómiában, esszük télen az ünnepek alatt és nyáron is a strandbüfékben. Szakemberek szerint azonban a halfogyasztás mégis jelentősen visszaesett hazánkban.
Egy fejlődő országokban zajló felmérés szerint azokon a helyeken, ahol napi szinten fogyasztanak halat az emberek, ott 19 százalékkal kisebb az esélye a demenciának (öregkori elbutulás), de a rendszeres halhúsfogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát is.
Az első Budapesti Halfesztivál nem egy hagyományos halászléfőző program. A figyelemfelkeltés is fontos feladata a rendezvénynek. Magyarország rengeteg folyóval, patakkal rendelkezik, ám vizeinek tisztaságára nem figyelnek kellően az emberek. 2007-ben a Dunát a 10 legveszélyesebb folyó közé sorolták, melynek tisztaságát csak egy nagy összefogás segítségével tudták stabilizálni. A fesztivál feladata egyben, hogy felhívja a látogatók figyelmét a víz minőségének és élővilágának megóvására.
A hétvégi programok között lesz szépségverseny, halászléfőzés, bor- és pálinkakóstoló, Harcsa Veronika koncert, magyar és ázsiai halas ételek bemutatója, folklór programok, kóstolhatunk halizű vattacukrot és még halszalámit is.
Vigyázat! Galériánk étvágygerjesztő képeket tartalmaz!
forrás: webbeteg.hu; budapestihalfesztival.hu